Otevřený dopis zastupitelům kvůli tomu napsala i obyvatelka Lednice Lenka Olivová. „Krajskou silnici uklízí Správa a údržba silnic pouze jednou ročně, a to po zimě, někdy v dubnu. Na chodnících ale posypový materiál zůstává,“ stěžuje si Ledničanka a pokračuje.

„Po obci se sice pohybují uklízecí čety a sbírají odpadky, ale podle mě je to jen kosmetický efekt. Písek na chodnících zůstává. Nevím, proč obec nevyužívá zametací stroj,“ dodala Olivová.

Starosta Lednice Libor Kabát má opačný názor a stížnosti ženy nerozumí. „S uvedenými formulacemi nesouhlasím, naopak si vážím práce těch lidí, co denně jezdí po obci a uklízí ručně. Naopak slyším i z okolí chválu na pořádek, který tu máme, jiní obyvatelé si nestěžují. Také s ostatními zastupitely jsme se shodli, že v Lednici se uklízí nadstandartně,“ oponuje starosta.

Ilustrační foto.
Stop parkovišti i solárním panelům na domech. UNESCO nás omezuje, tvrdí Lednice

Podle něj chvíli trvá, než se po zimě uklidí ve všech ulicích. „Už proběhlo čištění krajské silnice a na obecní jsme objednali dodavatelskou firmu s velkým zametacím vozem. Čekací doby jsou dlouhé, ale nám se to podařilo včas,“ míní Kabát.

Vlastní zametací vůz obec sice vlastní, ale používá ho především v zimě. „Pro zametání chodníků jsme dali přednost ručnímu úklidu. Jednak je výsledek pečlivější a také se při něm nepráší tolik, jako při použití vozu,“ řekl starosta.

Lednice 28.3.2019 - Lednický zámecký park
Placený vstup do zámeckého parku v Lednici? Pro letošek ne, rozhodli památkáři

Připustil, že pokud by se mu nepodařilo sehnat dostatek lidí na úklid pro letošní rok, zametací vůz by používali i během sezony. Obyvatelé ani turisté nemusí mít podle něj obavy. „Nepořádek nebyl ani nebude. Naopak, když jedu po Lednici a vidím tu precizní práci úklidové čety, mám z toho radost,“ zakončil Kabát.

 S náporem zhruba dvou set tisíců lidí počítají i v přístavišti U Jezu v Hodoníně na řece Moravě. Úklid řeší vlastními silami. „Kdybychom neuklízeli, už tu žijeme v odpadcích,“ říká ředitel přístaviště Pavel Ondruš.

Loď Noe Baťův kanál
Baťův kanál hlásí rekord: letos proplulo 3 526 lodí

Během sezony vyráží s pytlem na odpadky a hráběmi každé ráno. „Jsem ředitel, majitel i uklízeč,“ směje se.

Statisíce turistů očekávají i v Moravském krasu. „Nebýt dobrovolníků, úklid bychom sami nezvládli. Ročně jich v krasu pomáhá pět set až tisíc,“ uvedl ředitel chráněné oblasti Leoš Štefka.

Zahájení turistické sezony v Moraském krasu na nádvoří černohorského pivovaru ustavením rekordu v počtu lidí na jednom místě, kteří mají za ušima.
Obří tužka i naslouchadla za ušima. Sezonu v Moravském krasu zahájili rekordem

V Národním parku Podyjí na Znojemsku se občas objeví černé skládky, ale podle mluvčího Davida Grosmanna jsou to výjimky. „Běžný úklid si děláme sami, občas pomohou dobrovolníci,“ přiblížil.