Zemětřesení postihlo dolnodunajovickou radnici. Zastupitelé na svém středečním zasedání odvolali z funkce starostu Víta Záboje a dva radní. Dušana Kopřivu a Petra Holce. Následně rezignovala na funkci místostarostky Lenka Hrabalová a také radní Miroslav Kovács.

Švédská princezna Sofie.
Pomáhala nakaženým. Recesističtí Kravihorci ocení švédskou princeznu Sofii

Staronovým starostou se stal Josef Hasník. Pozici místostarosty bude na radnici zastávat Kovács.

Podle bývalého starosty Záboje bylo odvolání nečekané, ale plánované. „Tušil jsem to. Komunální volby v roce 2018 skončily velice těsně v poměru osmi ku sedmi. Koalice osmi zastupitelů se ukázala být křehká. Ne všichni z nich byli týmovými hráči. Postupem času přestala fungovat úplně,“ naznačil Záboj.

Ilustrační foto.
Dodávka v Poštorné narazila do značek, ty vážně zranily dělníky

Co možná nevíte…
• Vítězem komunálních voleb se na podzim 2018 stalo Sdružení nezávislých kandidátů 2018 vedené Josefem Hasníkem. Získalo 24,49 % hlasů.
• Druhé místo obsadilo uskupení Obec lidem s Miroslavem Kovácsem v čele s 21,19 % hlasy. Dobrá volba pro Dunajovice Víta Záboje skončila třetí s 18,48 % hlasů.
• Čtvrté bylo SNK 2018 pro rozvoj Dolních Dunajovic s 15,62 % hlasy.

Nový starosta Hasník a místostarosta Kovács ve čtvrtek Deníku Rovnost komentář podat odmítli. „Rád se vyjádřím, ale nyní, bohužel, nemohu,“ sdělil Kovács.

Na otázku, co se na radnici odehrálo, zareagovala podobně i Hrabalová. „Nezlobte se, poskytovat informace nebudu,“ napsala krátce v sms zprávě.

Mnozí přitom upozorňovali právě na neshody mezi ní a Zábojem. „Paní místostarostka nespatřovala rozdíl mezi postem starosty a místostarosty. Zdůrazňovala, že je to stejná úroveň a svévolně přebírala jeho kompetence. Když si k tomu představíte arogantní jednání a povýšenost bez jakékoliv snahy o vstřícnou komunikaci, vznikaly zákonitě rozepře, neshody a obviňování,“ řekl Záboj.

Ilustrační snímek
Peníze na počítač i hračky. Břeclav podpoří projekty pro rodiny s dětmi

Na neshody mezi zastupiteli ostatně upozorňoval již na konci ledna staronový starosta Hasník. „Po volbách v roce 2018 došlo k výraznému rozdělení zastupitelstva na my, koalice a vy, opozice. Všechna ostatní zastupitelstva byla schopna spolupracovat a nerozdělovat se,“ uvedl tehdy v příspěvku na svém facebooku Hasník.

Popisoval i pocity z jednání rady, kterých se účastnil. „Viděli jsme totální rozvrat rady obce. Velká část jednání spočívala ve vzájemném napadání a osočování se mezi starostou a jeho zástupkyní,“ napsal staronový starosta.

Silnice na objízdné trase kvůli uzavírce přes Nové Mlýny jsou ve špatném stavu.
Cesta přes Nové Mlýny: na objížďce se rozpadla silnice, budou tam semafory

Informace o odvolání starosty vyvolala bouřlivé reakce mezi obyvateli. „Volby jsou zbytečná věc, jen šaškárna pro pár senilních a naivních občanů. Stejně si pak ti nahoře zahrají mezi sebou šachy bez nás. No však se ani nesmíme shromažďovat, tak tah to byl dobrý!“ okomentoval zprávu o odvolání starosty na oficiálním facebooku Dolních Dunajovic například Libor Křapa.

Návrh na odvolání Záboje už padl jednou. Již na prosincovém zastupitelstvu ho měl položit nynější místostarosta Kovács.