Téměř 340 tisíc korun pak bude stát oprava sociálního zařízení u jídelny a rozšíření parkoviště v prostorách Základní školy Kupkova – Sovadinova. „Zde dojde také k opravě omítek a propadlého povrchu za více než 120 tisíc korun. Za zmínku stojí i investice 350 tisíc korun do zbudování parkoviště základní umělecké školy,“ vyjmenovala mluvčí.

Radnice počítá i s výměnou vstupních dveří s bezpečnostními prvky a únikovým východem za více než 355 tisíc korun v Základní škole Na Valtické.

Nejnákladnější investicí pak má být nástavba pro odborné učebny a zajištění bezbariérovosti v poštorenské Základní škole Komenského. Město na ni musí uvolnit více než třicet milionů korun a začít s ní chce až po prázdninách. „Tato investice je spolufinancovaná ze státního rozpočtu, odkud byla Břeclavi přidělena dotace téměř 22 milionů,“ osvětlila Pelcová.

Opravy a dopravní komplikace. Ilustrační foto.
Největší letní omezení na jihomoravských silnicích: opraví most u Pasohlávek

Hotovo mají naopak v Základní škole Jana Noháče ve Staré Břeclavi. Do opravy havárie sociálního zařízení a toalet investovalo letos město více než jeden a půl milionu korun. „Dokončili jsme také obnovu travnatých ploch přírodní zahrady za téměř 60 tisíc korun v Základní škole Kpt. Nálepky v Charvátské Nové Vsi. Hotová je i kanalizace v Mateřské školy Dukelská, která stála přes 15 tisíc korun,“ doplnila Pelcová.

Místostarosta Richard Zemánek věří, že se investice městu vrátí v podobě úspor za energie. „Začali jsme pracovat s takzvaným energetickým managementem, který nám umožní ušetřit nemalé částky tím, že dokážeme náklady optimalizovat na základě provedených měření. Chceme, aby bylo ve školách prostředí, ve kterém se budou cítit dobře žáci, učitelé a zaměstnanci. Přívětivé prostředí je motivační pro všechny,“ zdůraznil Zemánek.