Nápad na kuchařku vzešel od její kamarádky Petry Pokorné. „S Petrou mě pojí dlouholeté přátelství. To ona mě přivedla na nápad s kuchařkou. Sama ráda peče a vaří, a tak jsme daly hlavy dohromady a rozhodly se, že vydáme mandlovou kuchařku. Je to z velké části její zásluha, protože se hned vzápětí pustila do zkoušení různých receptů," říká Hustopečanka Kopová.

V kulinářské knize budou recepty jak na sladké, tak i na slané pochutiny, na mandlové snídaně i na zajímavě ochucené pražené mandle. „Všechno jsou to osvědčené recepty, které nejsou převzaté nikde z internetu. Petra od března zkoušela recept za receptem. To, co nám chutnalo, se objeví v knize. Bude tam tak zhruba okolo sedmdesáti receptů. Několik receptů poskytly také hustopečské restaurace, které mají s mandlovým vařením zkušenost," zmiňuje zakladatelka mandlárny.

Každoročně se totiž v Hustopečích vaří mandlová menu v březnu při Slavnostech mandloní. „A právě na dalších slavnostech bychom rádi knihu pokřtily," doplňuje žena. Na prodejních pultech se však kniha objeví ještě před Vánocemi, a to kolem patnáctého prosince.

Že je na trhu již spousta kuchařek, jsou si obě ženy vědomy. Přesto věří, že přichází s něčím jedinečným. Kniha, která by obsahovala recepty s využitím mandlí, jim v současné nabídce chyběla. „Navíc na našem stánku Hustopečské mandlárny často lidem vysvětlujeme, jak to vlastně bylo s mandloněmi v Hustopečích a proč nabízíme právě Hustopečskou mandlovici. Proto jsme to vzaly z gruntu a knihu jsme rozdělily do několika sekcí. Čtenáří v ní tak mimo jídel najdou i povídání o Hustopečích a o tom, jak to bylo s mandloňovými sady. V závěru jsme se také zaměřily na tři největší akce v našem městě. Kniha bude mít tedy daleko větší přesah," vysvětluje Hustopečanka, která doufá, že se kniha stane v budoucnu hezký dárkem i dobrou prezentací města.