Nový provoz je rovněž šetrnější k životnímu prostředí. Ze vzniklého odpadu z lisování je vyráběný kvalitní kompost bohatý na živiny. Společnost ho využívá na svých vinicích pro vylepšení struktury půdy a zvýšení podílu organické hmoty. „K vybudování lisovny jsme přikročili především z kapacitních důvodů, abychom byli v tomto směru více soběstační a schopní rychle a efektivně zpracovat relativně velké množství hroznů,“ uvedl ředitel společnosti Bohemia Sekt, kam Víno Mikulov patří, Ondřej Beránek.

Unikátní lyžařský areál v Němčičkách na Břeclavsku zahájil sezónu. Přírodní sníh doplnila děla.
Unikátní lyžařský svah mezi vinicemi: prckové už sviští z kopce

V novém středisku letos už byl pilotní provoz. „Zpracovali jsme čtyři miliony kilogramů hroznů, tedy necelých padesát procent celkového objemu zpracovávaných hroznů. Přednostně sem svážíme hrozny ze spádové oblasti asi padesáti kilometrů tak, abychom zachovali kvalitu hroznů i efektivitu celého procesu,“ upřesnil Beránek.

Společnost aktuálně obhospodařuje téměř šest set hektarů vinic na jižní Moravě a je největším zpracovatelem moravských hroznů.