V městských parcích v řadě míst republiky se začaly objevovat posilovací stroje pro veřejnost. S nadšením je vítají zejména lidé, kterým vadí prostředí posilovny a raději cvičí venku. I Mikulovští jsou „trendy". Přírodní fitness koutek, první svého druhu v břeclavském regionu, zřídili v tamním amfiteátru.

„Nová posilovna vznikla hned vedle dětského hřiště, prakticky je jeho součástí," informovala Magdalena Krčmová z mikulovského městského úřadu.

Venkovní fitness koutek v mikulovském amfiteátru obnáší celkem pět strojů. Zájemci si na nich mohou procvičit celé tělo. Šlapadlo, lavice, vesla, posilovač rukou a masážní stroj využijí nejen svalnatí chlapi, ale i některé matky, které do amfiteátru chodí se svými dětmi.

„Pro nejmenší jsme sem pořídili nové pískoviště kryté plachtou. Měly o něj zájem hlavně maminky, tak věřím, že ocení i venkovní fitness koutek," uvedla Krčmová.

Mikulovská posilovna pod širým nebem je volně přístupná lidem bez rozdílu věku. Na děti do dvanácti let ale musí dohlížet dospělá osoba. Na každém náčiní je kovový štítek s grafickým ztvárněním návodu na použití.

Zřízení fitness koutku přišlo na 125 tisíc korun. Veškeré náklady zaplatilo město. „Pokud zájem poroste, uvažujeme i o další venkovní posilovně vedle dětského hřiště u obchodního domu Tesco," naznačila další plány Krčmová, která si zájem o novinku v amfiteátru zatím nemůže vynachválit.

Zatímco řada Mikulovských venkovní sportoviště přivítala, břeclavský kulturista a juniorský mistr světa Milan Obořil si o módním výstřelku v podobě několika strojů v přírodě myslí své.

„Já jsem nikdy venku posilovat nezkoušel a ani mě to neláká. Když už bych měl cvičit pod širým nebem, preferoval bych posilovnu na pláži, jako mají ve Spojených státech. Takovou, kde cvičil například Arnold Schwarzenegger. Tam jsou alespoň stroje jako v normální posilovně," přiblížil své výhrady.

S Obořilem však nesouhlasí skupina sportovních nadšenců organizovaných celorepublikově pod značkou SebeRevolta. Ta by naopak z podobného hřiště, pokud by vzniklo například v Břeclavi, byla nadšená.

„Už loni jsme prosili město, aby výstavbu takového fitness hřiště schválilo, bohužel marně. Ale kdyby se v budoucnu postavilo, celá SebeRevolta by zajásala," uvedl vedoucí břeclavské skupiny zaměřené na zdravý životní styl Jan Gargalík.

Zatím musí cvičit na břeclavském Pastvisku, kde jim jako jediné náčiní slouží staré fotbalové branky. „Branka a gymnastická hrazda, to je, věřte, obrovský rozdíl. Po tréninku na brance bolí prsty a dělají se mozoly. Zacvičit si na kvalitních strojích venku na čerstvém vzduchu a navíc zadarmo, by byla senzace," zasnil se Gargalík.

TEREZA MALINKOVÁ