„Slouží základní škole, mateřské škole a domu pro seniory, protože je v něm. Jídlo mají zajištěné tamní obyvatelé, ale i lidé z obce, kterým zajišťujeme rozvoz," sdělil starosta Vranovic Jan Helikar. Náklady na pořízení vybavení a technologie se pohybovaly kolem dvou milionů korun.

Děti dříve využívaly jídelnu v jedné ze školních budov. Ta nyní zanikla. Co šlo přestěhovat, je v novém modernějším prostředí. Stejně jako kuchařky. „Přesunuly se ze základní školy, což byla podmínka pro provozovatele. Přibyl ještě jeden zaměstnanec, protože obědů je skutečně hodně," uvedl Helikar.

Kapacita pěti set jídel má ale ještě rezervy. Žáků je přibližně 250. Těm může většina rodičů tiše závidět. Zatímco oni museli sníst, co jim kuchařka dala na talíř, děti ve Vranovicích si mohou vybrat ze tří jídel.

„Školáci i předškoláci začali chodit do nové jídelny hned po letních prázdninách. Zkušební provoz jsme ale spustili už začátkem července. Když bych to měl zhodnotit, jsem s tím velmi spokojený. Také ohlasy jsou zatím pozitivní. Jsem toho názoru, že každý má dělat to, co umí. A škola by měla hlavně učit a ne nabízet stravování," doplnil Helikar.

Dům pro seniory funguje od května letošního roku, kdy díky tomu přijela do Vranovic například herečka Gabriela Vránová. Kapacita je 48 jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů. Najít v něm nové bydlení mělo a má šanci celkem osmdesát starších lidí z obce a okolí.