Nově vydry ochrání speciální propustky, které vznikly pod nově opravenou silnicí I/52 u Pasohlávek na Brněnsku, na hrázi mezi horní a střední novomlýnskou nádrží. V rámci stavby cyklostezky u této silnice je nechat vybudovat Jihomoravský kraj.

Tři tunely pod silnicí zvířatům umožňují projít bezpečně z jedné nádrže na druhou. „Jeden větší na jižním konci hráze, dva menší v její střední části v sousedství mostu nad přepadem vody z horní do střední nádrže. Budování suchých tunelů pod silnicí je v dnešní době standardním způsobem snižování úhynu zvířat na silnicích. Daný případ je však unikátní tím, že živočichové jsou k propustkům naváděni pomocí kolmé betonové stěny, která vede podél celé cyklostezky,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

Zdroj: Youtube

Jak prokázaly fotopasti, propustky využívají i další živočichové „Například kuny, ježci, lišky, včetně těch, kteří do naší přírody tak úplně nepatří – kočky domácí, nutrie, norek americký. A propustek překvapivě posloužil i ptákům, prošla jím kachna divoká s mláďaty,“ popsal Dubec.

Ochranáři budou účinnost opatření nadále sledovat. Zároveň vznikne statistika, která vyhodnotí úhyn živočichů na silnici I/52 v daném úseku a odborníci ji porovnají s výsledky z roku 2019, před vybudováním cyklostezky. Při přípravě popsaných opatření i jejich sledování Jihomoravský kraj dlouhodobě spolupracuje s odborníky z obecně prospěšné společnosti ALKA Wildlife a společnosti Ekopontis.