Odpoledne to ještě jde, ale když jsem přijela o půl osmé ráno, nemohla jsem najít žádné místo. Slova patří obyvatelce okresního města Světlaně Pálkové, která jimi komentovala trable s parkováním u nemocnice v Břeclavi. „Uvítala bych další místa," řekla žena i za řadu dalších řidičů a pacientů.

Dočkají se.

Vedení radnice plánuje 
v místě výstavbu nového parkoviště. Podle starosty Pavla Dominika z Pro Regionu vznikne mezi areálem nemocnice a pozemkem po bývalém podniku Tranza až dvě stě padesát nových míst.

Vybraná plocha ale patří patří Jihomoravskému kraji. Břeclavští s ním nyní jednají o výměně za jiné parcely. „Zastupitelstvo schválilo záměr darování některých pozemků kraji a také daru pozemků od kraje právě na nové parkoviště. Teď to musí potvrdit ještě zastupitelstvo kraje a následně může dojít k majetkovému vypořádání. Pro město se to zatím jeví schůdně," nechal se slyšet Dominik.

Náměstek hejtmana Roman Hanák z ČSSD k záměru vzkázal: „Na výměně panuje shoda." Krajské zastupitelstvo rozhodne v červnu.

Starosta odhaduje, že pokud dostane město v polovině příštího roku stavební povolení, hotovo může být už o pár měsíců později.

Čím více, tím lépe

Ne všichni zastupitelé jsou ale myšlenkou nadšení. Například Jakub Matuška z opozičních Mladých a Neklidných vidí jinou vhodnější variantu. „Na zastupitelstvu nám předložili materiál paní Pěčkové 
z Remedie. Ta má záměr, že by se tam postavil dům s pečovatelskou službou, což je pro nás samozřejmě hodnotnější záměr, než třeba parkoviště," řekl Matuška.

Současně vyzval k hlubší diskuzi a zvážení. „Pokud by bylo mistrovství světa měst v budování parkovišť, Břeclav skončí možná na prvním místě," poznamenal jízlivě opoziční zastupitel.

Podle starosty si kraj při jednání vytyčil tři podmínky. 
A z opozice vítanější možnost jimi zavrhl. „První a zásadní byla ta, že na místě postavíme parkoviště, a ne například bytový dům. Další pak, že přibližně sedmdesát až pětasedmdesát míst bude vyhrazených pro nemocniční zaměstnance," vysvětlil Dominik.

To se však Matuškovi příliš nezamlouvá. „Nevidím důvod, proč by město mělo platit místa pro pracovníky nemocnice," uvedl opozičník.

Dominik souhlasí, že stavět parkoviště jen pro potřeby zaměstnanců by byla hloupost. „Čím více parkovacích míst uděláme, tím více to bude pro město ekonomické," zdůvodňoval starosta.

Poslední podmínkou je, že město nesmí po dobu patnácti let pozemek nikomu prodat. Jelikož bude vlastníkem, záleží na něm, jaký systém nastaví. Jasno o něm zatím není. „Jako nejlepší variantu vidím, že parkoviště bude zpoplatněné. Ovšem cena bude zvýhodněná nebo podobná jako u parkoviště u polikliniky. Je to o regulaci," dodal Dominik.