Břeclav, Mikulov, Hustopeče, Březí a Horní Bojanovice. Z celkem pěti koupališť mají na výběr milovníci vody a slunění na Břeclavsku. Přestože to venku zatím na plavky nevypadá, některá z nich otevírají už tuto sobotu. V Březí vložili do obnovy okolí bazénů a zázemí stovky tisíc. Jinde, jako například v Břeclavi, došlo jen na udržovací práce. Uvažují totiž o tom, že by provedli kompletní rekonstrukci areálu koupaliště dle aktuálních standardů.

Koupaliště na Břeclavsku
Břeclav – otevírá v sobotu 1. června
Březí – otevírá v sobotu 1. června pouze na oslavy dne dětí, standardně nejpozději do čtrnácti dní
Horní Bojanovice – otevírá v sobotu 8. června
Hustopeče – otevírá v neděli 16. června
Mikulov – otevírá v sobotu 1. června

Informaci potvrdil Radek Hrdina, ředitel Terezy Břeclav, která areál spravuje. „Koupaliště pochází ještě ze šedesátých let minulého století. Aktuálně provádíme sběr, dat jako je úvodní studie proveditelnosti, a připravujeme podklady pro strategické rozhodnutí vedení města. Je to ale ještě běh na dlouhou trať,“ potvrdil Hrdina.

Jeho záměrem je zvýšit atraktivitu koupaliště a konkurenceschopnost v regionu ruku v ruce s ekonomikou provozu koupaliště. „Je to jedna z cest, kterou bychom chtěli jít. Koupaliště se služebně blíží ke svému konci. Kdybychom vyměnili staré kachličky za nové, pořád za nimi budeme mít schovanou zastaralou technologii,“ přiblížil ředitel břeclavské Terezy.

Několik lidí zavalil na Břeclavsku strop sklepa.
Několik lidí na Břeclavsku zavalil strop sklepa. Čtyři se vážně zranili

Pro letošek chystají Břeclavští už v první polovině června zavedení vstupních turniketů. „Systém bude omezovat možnost neoprávněného vstupu do areálu. Zvolili jsme formu sezónního pronájmu, kdy náklady nám pokryje úspora za fyzický dohled,“ uvedl Hrdina s tím, že koupaliště přivítá první návštěvníky tuto sobotu.

Na opravený areál koupaliště se ve stejném termínu budou moci přijít podívat také lidé v Březí. Předsezonní úpravy obec vyšly na asi 470 tisíc korun. „Vysazovali jsme nové túje, abychom lidem zajistili větší intimitu, prováděli jsme terénní úpravy, a oprav se dočkaly také oba bazény. Jako novou službu pro návštěvníky jsme navíc zřídili pronájmy slunečníků a lehátek,“ vyjmenoval starosta Březí Miroslav Vymyslický s tím, že oficiální otevření plánují tamní v horizontu týdne až čtrnácti dní. „Nyní otevřeme jen kvůli konání dětského dne,“ vysvětlil starosta.

V provozu je v Březí opět i bufet, který mohou využívat kromě návštěvníků koupaliště také cyklisté z nedaleké cyklostezky. „Zbudovat jsme nechali i nové informační cedule a zázemí pro zaměstnance,“ doplnil Vymyslický.

V sobotu si první otužilci budou moci zaplavat také v bazénech Městského koupaliště Riviéra v Mikulově, které se nejspíš ještě v letošním roce po sezoně dočká nákladných oprav všech bazénů i zázemí.

Ilustrační foto.
Většina plováren teprve otevře. V Břeclavi a Mikulově už v sobotu

Lehátka na půjčení budou mít nově k dispozici návštěvníci hornobojanovického koupaliště, které svoje brány lidem otevře příští sobotu osmého června. „Pro děti máme navíc připravené trampolíny. Příští rok bychom pak rádi upevnili závlahy a zbudovali dětské hřiště,“ nastínil plány správce areálu Josef Rous.

V neděli šestnáctého června se poprvé budou moci vykoupat také lidé v hustopečském koupališti. „Na sezonu už jsme připravení, teď jen, aby se umoudřilo počasí,“ usmíval se ředitel Sportovních zařízení města Aleš Proschek.