Pivaři si mnou ruce. A těší se na nový minipivovar, který rozjíždí v Břeclavi dvojice kamarádů. Vznikne v sále někdejšího hotelu Grand. Po Zámeckém pivovaru tak bude mít okresní město další varnu pěnivého nápoje. Pod značkou Frankies.

„Chceme začít klasikou a dělat dobré pivo. Jde o to uvařit jej tak, aby lidem chutnalo. Až později se chceme zaměřit i na piva, která se v České republice skoro vůbec nevaří," nastínil plány nového minipivovaru jeho zakladatel Štěpán Přikryl.

Na nápad přišel společně s kamarádem Adamem Jonášem. Vaření piva se pro oba stalo vášní. Náklady na splnění jejich snu přesahují dva miliony korun.

„V našem minipivovaru nebude hospoda, ale prodejna. V ní bude možné ochutnat čepované pivo a koupit si jak lahvové, tak sudové. Chceme to tak, aby lidé z prodejny viděli přímo do výroby. Je důležité, aby všichni mohli pozorovat, jak se nejoblíbenější nápoj v České republice dělá," pokračoval šestadvacetiletý pivovarník.

V bývalém Grandu

Sál bývalého břeclavského hotelu Grand každou chvíli obsadí dělníci. Hotovo by mělo být v květnu a tehdy také začnou pivovarníci vařit.

„Naše první pivo by mohli Břeclavané ochutnat už v červnu. Věřím, že technologii budeme mít dobrou. I recepty máme, ale ještě testujeme, co bude nejlepší," přiznal jeden z majitelů pivovaru.

A proč zrovna Frankies? Jako Františci, protože tak si zakladatelé minipivovaru v Břeclavi navzájem přezdívají. „Frankies rovná se dva kamarádi, kteří vaří pivo. Nechceme se limitovat, aby to bylo třeba jen pivo pro mladé, ale aby si ho vychutnal každý," reagoval Přikryl.

Od ostatních se chtějí odlišit zejména svým blízkým přístupem. „Vařiči piva jsou příjemní lidé a v takovém duchu bude i naše komunikace se všemi," dodal s tím, že pro své pivo si plánují vybrat hlavně ty provozy, které dbají na jeho kvalitu.

„Rozjezd není snadný a uvařit dobré pivo není jenom tak. V minipivovaru je spousta práce, není to jen o vaření piva," vzkázal kolegům do Břeclavi jednatel už zavedeného minipivovaru v nedalekém Moravském Žižkově Miroslav Šraga. Přehnanou rivalitu ale odmítá.

Břeclavan Jakub Matuška se na nové pivo těší. „Jsem rád, že se břeclavská pivní kultura obohatí o další piva. Předběžně jsme domluvení, že jejich pivo budeme prodávat. Už jsem měl tu možnost ochutnat a jsou to poctivá piva. Těším se na ně," netajil nadšení majitel jedné z břeclavských kaváren.