První červnovou sobotu pořádá v památkově chráněném areálu jeho současný majitel Luděk Mikulecký velký Dětský den. „Zpřístupnění je cesta, kterou jsme se rozhodli jít. V sobotu se starostou Břeclavi Pavlem Dominikem otevřeme i turistické informační centrum, které jsme tu vybudovali," sdělil Mikulecký.

Ten samý den bude pro veřejnost přístupná i nejvzácnější část empírového statku rotunda. „Návštěvníci v ní najdou také osm projekčních panelů od architekta, které mapují historii vývoje Nového dvora včetně vizualizací rekonstrukce," doplnil majitel dopravní společnosti Bors.

Dětský den začne v deset hodin dopoledne. Malým návštěvníkům nabídne pestrý program se dvěma skákacími hrady, kolotočem či koníky. A také několika stanovišti, kde budou děti plnit soutěžní úkoly. Pro odrostlejší je připravená výstava zemědělské techniky i značek Renault a Dacia. Zájemci si mohou také vyzkoušet jízdy na čtyřkolce nebo projížďky se čtyřspřežením koní a na kočárech.

Váňa, Jágr, Voráček

Do Nového dvora přijedou hned na úvod programu, který nese podtitul Hledáme nového vítěze Velké pardubické, i dva šampioni nejslavnějšího českého dostihu, a to legendární Josef Váňa a Jan Faltejsek. „Zájemci je mohou potkat od deseti do jedenácti hodin. V plánu je také autogramiáda," řekl Mikulecký.

V nedalekém areálu stáje Bors U Tří Grácií bude v jedenáct a ve dvanáct hodin a poté ve dvě a ve tři hodiny odpoledne připravená „koňská" podívaná. Konkrétně ukázka španělské školy ze slovenského Národního hřebčína Topolčianky, parkurového skákání i drezurního vystoupení koně na hudbu.

Po čtvrté hodině odpolední pak naváže na dětský den na Novém dvoře charitativní dražba dresu Jaromíra Jágra s vlastnoručním podpisem fenomenálního hokejisty. Ale to není vše. Dalším lákadlem bude i podepsaný dres Jakuba Voráčka. „Budeme je dražit zvlášť. Myslím si, že oba představují cennou trofej. Veškerý zisk věnujeme na léčebné pobyty dětí z břeclavského regionu v Klimkovicích," potvrdil spoluzakladatel nadačního fondu Luděk pro lidi.