„Den otevřených dveří jsme připravili na třicátého března od deseti do dvanácti hodin," upřesnila pracovnice vranovického obecního úřadu Dagmar Humpolíková.

Podnětem k výstavbě domu pro důchodce bylo chátrající sídlo zemědělského družstva, které se pro Vranovice stávalo ekologickou zátěží. Myšlenka vytvořit zde zázemí k bydlení, které by odpovídalo potřebám starších lidí, se poprvé objevila na stole již v roce 2005.

„Důvodem byl stále vzrůstající počet obyvatel vyššího věku a naprostá absence ubytovacího a pečovatelského zázemí. Proto vedení obce rozhodlo v roce 2007 o přestavbě bývalého družstva na dům pro seniory. Původní objekt totiž vyhovoval záměru nejlépe. Jak pro stavbu domu, tak pro vytvoření dostatečného zázemí, zejména zahradního parku za budovou," vysvětlil vranovický starosta Jan Helikar.

Dům postavila dvoutisícová obec na vlastní náklady za pouhý jeden rok. Výstavba přišla na necelých padesát milionů korun.

Kapacita domu je 48 jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů pro celkem osmdesát lidí. Nový domov v nich najdou převážně soběstační lidé důchodového věku, ale k dispozici jsou i čtyři pokoje se stálou pečovatelskou službou pro šestnáct osob.

„Všem obyvatelům domu budou k dispozici sociální a zdravotní služby, sociálně terapeutická činnost, pomoc při uplatňování práv a při obstarávání osobních záležitostí a podobně," vyjmenovala Humpolíková.

Součástí komplexu je také kuchyně a jídelna s možností celodenního stravování. V budově navíc již v těchto dnech funguje lékárna.

S otevřením nového bydlení pro starší lidi počítají od srpna také ve Velkých Pavlovicích, kde od loňska vzniká devět bytů. Jejich stavba vyjde na 8,7 milionu korun. Šedesát procent nákladů ale pokryje dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

V budoucnu by měla následovat také druhá etapa, kdy ve Velkých Pavlovicích dostaví dalších devět bytů. K tomu by mělo vzniknout i zázemí s jídelnou, společenskou místností nebo prádelnou.