„I když mě teď čeká více úřednické práce, drogové trestné činy budu žalovat dále," říká osmatřicetiletý Foldyna, jenž se státním zástupcem stal v roce 2003. Půl roku poté, si jej tehdejší okresní státní zástupkyně Anežka Forstová vybrala jako náměstka. Právě Forstovou, která odešla do penze, Foldyna teď nahradil.

„Jsem velmi rád, že jsem s ní mohl spolupracovat. Měla obrovské zkušenosti a vždy bylo dobré se s ní poradit. Navíc měla velice lidský přístup, který při rozhodování dostával významný prostor," vypráví žalobce o bývalé nadřízené. Co pro něj posun v hierarchii státních zástupců znamená? Předně povýšení, ale stejně tak omezení doby, kterou stráví v soudní síni.

„Méně se budu věnovat trestním věcem a naopak více úředničině a vedení zastupitelství. Dříve jsem se zabýval hlavně drogovou a násilnou trestnou činností, což byla parketa, která mě bavila a kterou jsem si vybral," vypráví Foldyna.

A překvapuje. Zatímco jiní by se významné pozice drželi zuby nehty, on vítá možné omezení funkce vedoucích státních zástupců na dobu určitou.

„Pokud bude schválen zákon o státním zastupitelství, bude funkční období sedmileté s možností jednoho opakování. Maximálně bych to tak mohl dělat čtrnáct let, ale to nepředpokládám," tvrdí Foldyna.

Poté by se rád zase naplno vrhl do soudní síně. A když by mělo být po jeho, nejlépe v pozici člena speciálního protikorupčního oddělení. „Za velké nebezpečí pro tuto společnost považuji korupci, proto bych měl zájem působit v chystaném protikorupčním útvaru státního zastupitelství. Fungovat má na celorepublikové úrovni," prozrazuje na sebe už první žalobce břeclavského okresu.

Za mříže se snaží posílat lidi, o nichž je přesvědčený, že mají na svědomí závažné trestné činy. Často jde o dealery, výrobce drog a násilníky, kteří nejdou pro ránu daleko. Strach o něj však doma nemají.

„Manželka je také státní zástupkyně, takže ví, co tato práce obnáší. Pouze párkrát se za posledních deset let stalo, že odsouzení po vyhlášení rozsudku v jednací síni začali nadávat či vyhrožovat. Ať už k soudci nebo žalobci. Na druhou stranu jsem nezažil, že by někdo svoji hrozbu dodržel. Většinou vychladnou a trest přijmou," míní Foldyna.

Kdo by čekal, že žije pouze prací, zmýlil by se.

„Moje zájmy jsou úplně obyčejné. Rád si čtu a jezdím na kole třeba v Lednicko-valtickém areálu. Jednou za rok vyrazím ještě na lyže," dodává žalobce.