Aktuální údaj činí: 11,4 procent. A minimálně setrvá.

„Lze předpokládat, že v nejbližších měsících se nezaměstnanost v kraji nesníží," stojí totiž ve zprávě, kterou ve středu zveřejnili představitelé úřadu práce.

Řečí čísel je na Břeclavsku bez práce 3 832 mužů a 3 223 žen. Volných míst je přitom pouze 144, na jedno tak připadá zhruba padesát uchazečů.

Míra nezaměstnanosti by se podle odhadů ředitele břeclavské pobočky úřadu práce Lubomíra Marka mohla dostat až na dvanáct a půl procenta.

„Rád bych se ale mýlil," poznamenal ředitel.

Údaj by měl klesnout někdy na přelomu února a března. Záleží na vývoji počasí.

„Nejmenší nabídka je pro lidi bez vzdělání nebo vyučené. Navíc nás spousta firem ani neosloví a volná místa zveřejňují na webových serverech. I když se snažíme nabídky sledovat, je důležité, aby lidé byli sami aktivní," pokračoval Marko.

Tvrdí, že současný přehled, který mohou lidé oficiálně sledovat, neodpovídá skutečnosti. Řadu míst obsadí například známí.

„Poptávka je ale po obchodních zástupcích nebo strojních profesích. Z větších podniků nabízí práci pravidelně Fosfa, která ale žádá vyšší kvalifikaci a cizí jazyky," sdělil Marko.

V Břeclavi minulý měsíc přibyla asi tisícovka nezaměstnaných. Na vině je konec sezónních prací ve stavebnictví, pohostinství nebo cestovním ruchu.

„Přišli také lidé, kteří pracovali u lesní správy," podotkl ředitel.

S nejhorší situací na jižní Moravě bojují na Znojemsku, kde je bez uplatnění více než patnáct procent lidí. Obdobně je na tom Hodonínsko.