„Od začátku roku máme v centru k dispozici nový propagační materiál o našem městě, a to jednoduchou skládací brožurku o zajímavých místech v Břeclavi. Dokončujeme přípravu mapy s trasou vedoucí kolem významných památek ve městě, která pravděpodobně dostane název Břeclavský chodníček. A to podle stejnojmenné brožury, kterou loni vydala Vlastivědná společnost regionu Břeclav. Tato mapka bude poprvé poskytnutá turistům, kteří Břeclav navštíví v sobotu jedenáctého června v rámci celoevropského setkání turistů nazvaného Soutok Moravy a Dyje,“ prozradila jednu z novinek pracovnice Turistického informačního centra Břeclav Hana Hlavatá.

Jen v letošním roce dala břeclavská radnice do propagačních předmětů kolem sedmdesáti tisíc korun.

Jak také Hlavatá přiznala, kromě map je mezi turisty zájem o drobné upomínkové předměty, jejichž cena nepřesáhne padesát korun. „Mezi sběratelské hity patří v poslední době kromě dřevěných turistických známek také takzvané turistické vizitky, což jsou samolepky s obrázky zajímavých míst, které si sběratelé lepí do svého turistického deníku. Břeclav vydala vizitek hned pět a vzhledem k velkému přírodnímu bohatství našeho okolí je možné, že tento počet nebude konečný,“ uvedla s tím, že jen v minulých čtrnácti dnech si vizitku koupilo na sto padesát zájemců.

Na vizitky vsadili také ve Strachotíně. A zájem je velký. „Rozhodli jsme se pro ně proto, že se na ně lidé ptali čím dál více. A náklady se nám časem určitě vrátí, zájem je o ně opravdu velký. O dalších propagačních materiálech ale zatím neuvažujeme,“ nechal se slyšet starosta Strachotína Pavel Matýšek.

„Myslím si, že to, s čím obce přicházejí, je skvělý nápad, jak se představovat a dát o sobě vědět. Já když kamkoli přijedu, tak si kupuji pohlednice i turistické známky či vizitky. Ty mi potom připomínají, kde všude jsem byl a co jsem viděl. Co je podle mě zbytečné, jsou odznáčky. V mém věku už je neocením,“ smál se Peter Haghofer z Rakouska.

Dobrý nápad v podobě vizitek vidí i Michal Witiska, který na jižní Moravu jezdí hlavně na podzim za vínem. „Je to dobrý nápad. Když si totiž koupím pohlednici a nepošlu ji, tak se mi v batohu většinou zmačká. Vizitku dám do peněženky,“ prozradil s tím, že z Břeclavska by si rád odvezl například zmenšené Pohansko nebo Děvičky.

Turistickou vizitku mají například zámky Valtice, Lednice i Mikulov, dále pak město Hustopeče nebo Velké Pavlovice, které ukazují rozhlednu.