Velké problémy způsobují stavební práce na Břeclavské ulici ve Valticích. Do okresního města vede z Valtic objížďka přes Lednici. Podle vedoucího břeclavské pobočky Správy a údržby silnic Ladislava Hádlíka již dopad uzavírky pociťují obyvatelé Lednice. „Nelíbí se jim velký počet kamionů, které se v obci kvůli objížďce nahromadily. Nejvíce si Ledničtí stěžují na úsek mezi školou a poštou. Problémy jsou také na úseku z Lednice do Břeclavi u nádrže Apollo. Hustý provoz tamější silnici neprospěje," upozornil Hádlík.

Šéf silničářů na Břeclavsku však dodal, že lidé musí obtíže nějaký čas vydržet. „Silnice se zkrátka opravit musí," řekl.

KDE SI DÁT POZOR
Valtice I/50 - uzavírka potrvá do 15. září
Mikulov I/40 a R52 - skončí v tomto týdnu
Velké Němčice-Starovičky - od začátku srpna až 19. října
Most přes dálnici u Břeclavi - 26. července až 30. listopadu
Silnice do Úval (Valtice) - uzavírka potrvá do 15. října

Optimisticky naopak vypadá situace kolem částečně uzavřené silnice R52 u Mikulova. V tomto týdnu se totiž otevře opravená spojka ve směru od Břeclavi.

S velkou uzavírkou se budou muset brzy srovnat obyvatelé Velkých Němčic. Kvůli opravě dvou mostů tam silničáři na začátku srpna uzavřou hlavní tah. Na nápor se chystají také v Uherčicích a Starovicích, kudy povede náhradní trasa.

Nepříjemnosti čekají i na řidiče, kteří po dálnici míří z Břeclavi do Brna nebo Bratislavy. V sobotu začnou opravy dálničního mostu nad silnicí I. třídy směrem do Hodonína. Potrvají čtyři měsíce. „Částečné omezení se bude týkat silnice první třídy ve směru do Hodonína. Větším problémem však bude omezený přístup na dálnici. Opravy uzavřou sjezd ze směru od Brna i nájezd na dálnici do Bratislavy," dopředu varoval lidi za volantem břeclavský dopravní inženýr Zdeněk Kamenský. Řidiči tak při cestě z Brna do Břeclavi budou muset sjet už u Podivína, kde využijí rovněž nájezd na dálnici do Bratislavy.

I přes tyto komplikace vyzval šéf břeclavského dopravního inspektorátu Jiří Mach řidiče k pochopení. A zároveň k opatrnosti. „Problémem je především zvýšený provoz nákladních vozů. S tím souvisí i mírně zvýšený počet nehod. Letos jsme ale zatím žádné vážné nehody neřešili. Uzavírky samozřejmě komplikují obyvatelům život, ale opravy se musí provést," sdělil Mach.

Na dálku s ním souhlasil jednadvacetiletý student Jan Gacík. „Jakmile mám něco podobného projíždět, jsem vždy podrážděný, zvlášť teď v létě. Jinak ale chápu, že se silnice musí opravit. A dá se to vydržet," vyjádřil svůj názor Gacík.

VÁCLAV PETRŮ