Investorem stavby je prostřednictvím Správy a údržby silnic Jihomoravský kraj. Předpokládaný termín jejího zahájení je duben letošního roku. Starosta Lednice Libor Kabát však neskrývá obavy z dalšího odložení. „Řešíme i vlastnické otázky. Do trasy zasahují v několika případech pozemky, které nepatří ani obci, ani investorovi. S tím jsou spojené určité komplikace. Potřebujeme souhlas všech vlastníků. Jednání s nimi máme za sebou," uvedl ve čtvrtek Kabát.

To je krok číslo jedna. Nezbytný také pro následný souhlas památkářů se zahájením územního řízení. „Už máme alespoň vyjádření kvůli dopadu na životní prostředí," zmínil starosta.

Plánovaný obchvat má začít ve směru od Břeclavi před Lednicí, vést kolem větrolamu, pokračovat mezi železnicí a objektem bývalé Fruty (dnes Transroll – pozn. red.) a napojit se na Nádražní ulici na nově vzniklou přeložku silnice II/422.

Počítá také se dvěma kruhovými objezdy. „S prvním rondelem na začátku, kde se odkloní doprava. Další kruhový objezd chceme na Valtické ulici. Je tam totiž výjezd od vysoké školy, ve směru do obce se zase přijíždí z kopce, takže by to posloužilo i jako zpomalovací prvek," vysvětlil Kabát.

Milionové náklady

Kolik výstavba bude stát? Vedoucí technicko-správního úseku správy údržby silnic Blanka Stöhrová sdělila, že je zapotřebí počkat na skončení celého procesu dokumentace zakončeného stavebním povolením. „Až poté se můžeme bavit o konkrétním rozpočtu. Zatím máme jen odhad," řekla Stöhrová. Ten podle ní činí 66 milionů korun.

K tomu starosta Lednice připočítal další peníze potřebné pro vznik chodníků, instalaci osvětlení, výsadbu okolní zeleně či právě řešení vlastnických záležitostí. Tyto náklady již zaplatí ze svého rozpočtu obec. „Řádově půjde o miliony, ne však o desítky," doplnil Kabát.

Zmínil také, že celý proces schvalování je v tomto případě značně komplikovaný. „Mám obavu, že plánovaný dubnový termín zahájení stavby obchvatu lze jen těžko naplnit," byl skeptický.

Souhlasí s ním i Lubomír Janota, majitel penzionu Myslivna, kolem nějž by měla nová silnice vést. „Myslím, že letos se stavět nezačne. Ale vybudovat se to jednou musí. Už to rozjeli, tak aby to nebyla ztracená investice," podělil se o názor.

Ledničtí se možná dočkají i třetího „kruháče". „Řidiči jedoucí ve směru na Mikulov se dostanou na křižovatku, která opravdu není jednoduchá a zaslouží si lepší řešení. To jsme tam již měli kdysi dohodnuté a připravené," zdůvodnil jeho potřebu Kabát.