Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obědy v restauracích jsou přesolené. Některé překračují denní dávku dvojnásobně

Jižní Morava – Konzumace oběda téměř vždy vyčerpá doporučený denní příjem soli. To je závěr analýz, které hygienici provedli letos v sedmdesáti jídelnách a restauracích po celé jižní Moravě. Řada poledních menu dokonce překročí doporučenou denní dávku soli téměř dvakrát.

9.10.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

To je případ i hodonínské restaurace Najrent. Hosté se tomu diví. „Devadesát procent jídel je velice dobrých a slané mi vůbec nepřipadají. Dokonce si občas ještě přisolím polévku,“ svěřil se například Jan Pospíšil.

Podle hygieniků má optimální denní příjem soli dosahovat u dospělé osoby pět až šest gramů. Asi třetina tak připadá na oběd. Jenže ze třiceti příhraničních poledních jídel by na pokrytí denní dávky soli stačilo ve většině restaurací jen sto gramů pokrmu.

Situace se podle odborníků příliš nelepší. „Srovnali jsme výsledky s předchozími lety a hodnoty jsou stejné, i když pokaždé provozovatele informujeme,“ uvedl ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Brně Milan Šles.

Obědové menu
Břeclavsko:
· Transroll – cz, Lednice: necelých 14 g soli

Hodonínsko:
· Restaurace Najrent Hodonín: necelých 11 g soli

Znojemsko:
· Bowling sport bar Znojmo: necelých 11 g soli

· Optimální denní příjem u dospělého je 5 – 6 g soli

I tentokrát ale naměřené hodnoty provozovatele překvapily. Někteří upozornili na to, že výsledky mohou být často ovlivněné velikostí porcí i typem jídla. „Chceme samozřejmě, aby naši zákazníci byli zdraví, ale každé jídlo vyžaduje jiné množství soli. Z jedné polévky a jednoho hlavního chodu se nedají dělat objektivní závěry. Průkaznější by byla analýza jídel za celý týden,“ vyjádřil se za Jídelnu Traktorka ve Znojmě Marek Prouza.

Podobně to vidí i zástupkyně ředitele krajského zařízení Emin zámek v Šanově na Znojemsku Miloslava Buczyková. „Našimi klienty jsou hlavně chlapi a ti mají rádi trochu slanější jídla. Navíc u nás kontrola hodnotila vývar a smažený sýr se šunkou, které bývají slanější,“ řekla Buczyková.

A doplnila, že s doporučeními hygieniků už pracují. „Radí, abychom používali místo soli více koření,“ prozradila.

Restauracím nehrozí žádné postihy, hygienici je smí na nešvar pouze upozornit.

Hygienici upozorňují na to, že nadbytek soli zatěžuje ledviny a je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku. „Zvyšuje se tak riziko předčasného úmrtí nebo invalidity,“ varoval vedoucí oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal.

PETR TUREK
ADAM LUKŮVKA

Autor: Redakce

9.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Venuše z Pavlova.

V Archeoparku Pavlov vystaví originální venuši. Sošku starou téměř 30 tisíc let

Lídryně Starostů a nezávislých Jana Krutáková.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídryně Starostů a nezávislých Jany Krutákové

Turisty přiláká na Znojemsko nová společnost. Nyní čeká na krajský certifikát

Jižní Morava – Lákat turisty na Znojemsko, aby v kraji mezi vranovským zámkem, Národním parkem Podyjí a šatovskými sklípky strávili třeba týden. To je úkol nové destinační společnosti. První nedávno získala krajskou certifikaci na Hodonínsku. Na Břeclavsku trvá pat mezi Lednicí a Mikulovem.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídra Strany zelených Michala Berga

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Michal Berg je lídrem jihomoravské kandidátky Strany zelených pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 10 do 11 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

Střelci samotáři přitahují osobní obranu, pro svůj tým jsou droga

Jižní Morava – Když vypadnou ze sestavy, rapidně se snižuje šance na bodový zisk. Neexistuje totiž nikdo, kdo by je zastoupil, pro tým jsou jako droga. Existují fotbalisté, kteří jsou schopní dlouhodobě střílet víc než polovinu branek mužstva. Pokud vezmeme útočníky s aspoň sedmi góly, jsou tací hráči v jihomoravských krajských soutěžích tři – Milan Klimeš ze Slatiny, Štefan Czucz ze Šatova a Michal Smetana z Tuřan.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení