Oblíbené místo nevypadalo jako v době, kdy platí omezení pohybu obyvatel. Výlety však lidé zakázané nemají. Pouze nemohou jít dál než za hranice katastru obce či města, kde žijí a musí mít dostatečnou ochranu úst a nosu. Na dodržování dohlíželi strážníci. „Kolegové si všímali, zda mají lidé adekvátní ochranu dýchacích cest, což ve většině případů dopoledne, když jsem byl na místě, měli. Nebo si respirátor nasadili krátce poté, jak hlídku uviděli," řekl mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Při sobotních kontrolách dodržování vládních opatření hlídky městské policie do podvečerních hodin řešily po celém Brně zhruba osmdesát podezření z přestupku. „Asi čtvrtina z toho se týkala okolí přehrady. Nejčastějším prohřeškem bylo neadekvátní zakrytí dýchacích cest. Okolo padesáti případů jsme uzavřeli pokutou nebo předáním úředníkům," doplnil Šoba.

Procházka okolo Brněnské přehrady

Naopak jen těžko uvěřitelný obrázek se v sobotu po poledni naskytl ojedinělým návštěvníkům zámeckého parku v Lednici na Břeclavsku. Jindy přeplněná parkoviště zela prázdnotou a tam, kde se dřív tlačily davy, bylo prázdno. Na cestě od vstupu k minaretu se pohybovali jen ojedinělí návštěvníci, Většinou místní obyvatelé na procházce s dětmi.

Chůzi se sportovními holemi si tam užívala i Ludmila Myslíková. „Pro nás místní je to super, ale je mi také líto těch lidí, co jsou zavření v bytech a nemají moc kam jít. Některé obce jsou přece jen malé. Dřív sem běžně jezdili lidé z Břeclavi a blízkého okolí, nyní, aby se tu člověk skoro bál,“ uvedla Myslíková.

Na rodinou vycházku se vydali Školovi. „Je krásné počasí, proto jsme zamířili ven, do parku. Popravdě řečeno, čekali jsme, že tu bude víc lidí,“ neskrýval překvapení muž.