Pohádkový klid panoval v pátek u zámečku Lány na Soutoku u Břeclavi: ráj pro výletníky, vrásky pro památkáře. Zámeček je dlouhodobě v soukromých rukou a podle památkářů se jeho oprava výrazně zpomalila až zastavila.

Podobná situace nemá na jižní Moravě srovnání. „Majitel získal dotace, které měly pomoci obnově a zpřístupnění. Práce jsou však podle všeho stále nedokončené a dům bez přístupu. Ze strany státu to lze považovat za investici, která nevedla k potřebnému efektu. O podobném případu nevím nejen na Břeclavsku ale ani na celé jižní Moravě," uvedl ředitel Národního památkové ústavu v Brně Zdeněk Vácha.

Redakce Břeclavského deníku Rovnost se s majitelem, kterým je podnikatel Štěpán Smolík, v pátek spojila jen na krátkou chvíli. Po dohodě o pozdějším kontaktu však už nezvedal telefon. Bývalé lichtenštejnské sídlo, které původně sloužilo jako zázemí lesní správy, opravuje od roku 2002. Hotovo není dodnes.

Památkářka Vlasta Šrámková tvrdí, že poslední kontakt mezi ústavem a majitelem se uskutečnil na sklonku minulého desetiletí. „Tehdy jsem upozorňovala krajský úřad, že dotace byly použity v rozporu s požadavky památkové péče. Peníze posloužily na osazení okny a kování u hospodářského křídla. Pan majitel použil naprosto nevhodný materiál. Spolupráce příliš nefunguje," posteskla si žena, jež se chce na místo v brzké době osobně vypravit.

Lány stojí jen pár kilometrů od jiného zámečku Pohansko, kde se konají kulturní a společenské akce.

Místo je také častým cílem turistů. Ať už pěších nebo na kole. „Jaký je aktuální stav nevím, takže nemohu říct, proč se práce zastavily. Sama se ale tudy ráda vypravím na kole a byla bych ráda, kdyby byl vedle Pohanska další zprovozněný areál. Začátek oprav byl nadějný, ovšem je pravda, že teď je tomu jinak. Nechci ale kritizovat, protože netuším, nakolik by to bylo objektivní," sdělila Alena Káňová, ředitelka břeclavského muzea a galerie, které spravuje právě sousední Pohansko.

Káňová si v budoucnu dokáže představit, že by zástupci obou památek vzájemně spolupracovali. Pokud najdou společná témata. „Neberu to jako konkurenci, naopak Lány vnímám jako možnost dalšího zatraktivnění celého toho prostoru. Dokáži si tam představit třeba společnou výstavu nebo podobnou kulturní záležitost," dodala ředitelka.

Po druhé světové válce se Lány změnily v působiště vojáků. Po jejich odchodu zůstala památka ve zdevastovaném stavu.

Zámeček Lány
Nachází asi sedm kilometrů jižně od Břeclavi v oboře Soutok. Tamní zachovalé lužní lesy křižuje řada cest, některé jsou turisticky značené. Interiér zámku je veřejnosti nepřístupný. Lichtenštejnové jej vybudovali v letech 1810 až 1812. Za návrhem stojí architekt Josef Hardmuth. Jde o jednopatrovou empírovou budovu obdélníkového tva­ru.
Zdroj: lednicko-valticky-areal.cz