Jen pár minut předtím „požehnal" ostatkové zábavě na nádvoří Ekocentra Trkmanka, kde mají účastníci sraz, velkopavlovický starosta Jiří Otřel. „Povolení se uděluje. A kdyby náhodou byla někomu v průvodu zima, věnuji tuto láhev meruňkovice," vytahuje Otřel plnou láhev, kterou se předtím snažil schovávat za zády.

Medvěd držel půst

V čele průvodu městem jede koňské spřežení. Raději
s menším odstupem, protože koně notně znervózněl příchod tří vskutku děsivě vyhlížejících pekelníků. Před nimi kráčí farář, pirát, vodník nebo voják ve staré uniformě, Nechybí ani krojovaní a také tradiční medvěd. Ten má ovšem na krku – v rozporu s masopustní oslavou hojnosti a hodování – pověšenou nepřehlédnutelnou ceduli s nápisem: Nekrmit, držím půst.

Poprvé jde v masce i Petr Procházka. Jako kostlivec. „Masku jsem si vybíral sám, je to sympatická postava. Zábavu, jako je ta dnešní, je dobré podpořit. Tradice se musejí obnovovat a držet," usmívá se muž z Velkých Pavlovic, který se přišel bavit i s rodinou.

V prvorepublikovém oblečení se ale vydává ulicemi také například Jaroslav Martinek z Lednice, který je přestrojený za velocipedistu. „Chtěl jsem jít za medvěda, ale už se do toho nevlezu. Na fašanku jsem po několika letech. Manželka pochází z Velkých Pavlovic, tak jsem přijel místní podpořit," vysvětluje aktivní Ledničan.

Shluk roztodivných postav kráčejících po Hlavní ulici sleduje množství lidí. I oni se dobře baví. Hodně tváří čeká také u první ohlášené zastávky, kterou je sídlo vinařství Krejčiřík. „Tož, hospodáři, dovedl jsem vám sem ostatkový průvod, abyste měl dobrou úrodu," hlásí mluvčí příchozích s šavlí u pasu.

„Pohostěte se a veselte se," nabízí všem množství dobrot majitel vinařství Radek Krejčiřík. A sám se ujímá nalévání vína.

Fašaňku, fašaňku, už je ťa namále, zní na ulici před vinařstvím, kde krojovaní právě dotančili Pod šable. Průvod se vydává dál do šlechtitelské stanice a poté zpátky Dlouhou ulicí k vinařství Lacina až do sokolovny. Tam program pokračuje řadou vystoupení, pochováváním basy i dílničkami pro děti.

Velkopavlovičtí si fašank poprvé vyzkoušeli už loni. 
V menším o jarních prázdninách. Podle mnohých byl ale termín ne úplně šťastný, proto se ho rozhodli posunout. Byl to dobrý tah.