Jak již na konci srpna Deník Rovnost informoval, právě Rakvice byly na Břeclavsku jedinou z osmnácti obcí s rozšířenou působností, které zprvu na navýšení nepřistoupily. Starosta Radek Průdek tehdy zdůvodňoval, že je obec připravená okamžitě zaplatit padesátikorunový poplatek za každého občana, ale že navýšení zastupitelé odmítli.

Nyní se karta obrátila. „Děkuji Rakvickým za vstřícnost, protože tento společný projekt je pro udržitelnost sítě sociálních služeb stěžejní. Rozumíme tomu, že bylo třeba některé věci vydiskutovat. Prostředky od obce Rakvice rozdělíme podle nastaveného klíče v mimořádném kole dotačního titulu,“ uvedl k rozhodnutí obce místostarosta Břeclavi Jakub Matuška.

Nová velkokapacitní lisovna v Mikulově.
Nová lisovna hroznů v Mikulově. V sezoně zpracuje tunu hroznů za dvě minuty

Systém má za cíl podpořit pečovatelské a další specifické služby přímo v obcích. „Jednali jsme s místostarostou Richardem Zemánkem. Systém spolufinancování tak bude fungovat dál. Přistoupili jsme k navýšení s tím, že si i nadále budeme všímat nastavení systému a že se domníváme, že zdroje by měly být posíleny i ze strany Jihomoravského kraje. Od jara se toho změnilo hodně, především došlo k dramatickému růstu cen a paliv. Naším cílem je do budoucna zajistit účelné využívání vložených financí,“ okomentoval Průdek.