Kapři…kapři…kapři… Tak by zřejmě zněla jedna ze známých „hlášek" Zdeňka Srstky v detektivní retrokomedii Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Rozpuštěný a vypuštěný, kdyby se její děj odehrával v sobotu v břeclavském domě kultury. Na kaprařský veletrh Carp Show Moravia se tam sjelo na pět stovek rybářských nadšenců z Čech, Moravy i Slovenska.

„Je to o setkání kamarádů, lidí, které spojuje stejná vášeň. Žít v souladu s přírodou a užít si souboj s rybou," říkal Petr Tydlačka z pořádajícího Českomoravského kaprařského spolku, který si pochvaloval polohu Břeclavi. I vstřícný přístup města.

„V současnosti je to vůbec největší kaprařská klubová akce v České republice. V Břeclavi se konalo šest z dosavadních sedmi ročníků. A bude i další," slíbil.

Chyť, ale pak pusť

Na Carp Show Moravia si dávají dostaveníčko zejména rybáři, který ctí chytání kaprů ve stylu „chyť a pusť".

„Přijde mi trapné, abych zabil pěkně stavěnou rybu jenom proto, že mám prázdnou ledničku. To radši budu hladový. Pustím ji, aby si ji mohl chytit i kamarád nebo třeba soused," vysvětloval Tydlačka, který ale zároveň odmítl, že by žádnou z chycených ryb nikdy nesnědl. Nesmí jít ovšem o trofejní kousek.

Jak prozradil, letos organizátoři změnili téma přednášek v divadelním sále. „Už nehledáme odpovědi na otázku jak, ale proč. Dosud jsme se zaměřovali na to, jak se kapři chytají. Teď jsme dali prostor lidem, kteří svými příklady potvrzují, že je to především o víře. Nezáleží ani tak na značce a způsobu lovu, je třeba být hlavně kaprařský srdcař," vyprávěl Tydlačka.

„Přednášky mě letos až tak neoslovily," přiznal rybář Patrik Borůvka z Hodonína. Jinak si ale akci pochvaloval.

„Jsem tady už poněkolikáté, nemám to daleko. Zajímají mě novinky. V dnešní době se sice všechno dá najít na internetu, ale bez možnosti si to osahat nebo přivonět. Proto jezdím sem," vysvětloval muž, který chytá hlavně kapry.

Mezi vystavovali v přízemí kulturního domu se vůbec poprvé objevila firma Zdeňka Rybnikáře z Břeclavi. Nabízí čluny vlastní výroby i některých dalších značek.

„Možnost průniku do rybářské branže je pro nás zajímavá. Člověk se tady potká s konkrétními lidmi, naváže kontakty. Rybáři se zase mohou mnohé dozvědět o člunech a jejich příslušenství," vyjádřil se Rybnikář, který sjel na kajaku a raftu například africkou řeku Zambezi.

V sobotu předváděl nejen čluny na rybaření, ale třeba i prkno pro pádlování ve stoje, které slouží hlavně pro zábavu. „Zajímalo i některé rybáře. Říkali, že by na něm mohli zavážet krmení," smál se.