Trasa vedla přes centrum Lednice a měřila osm kilometrů. Vítězem se stal Ivo Petrouš z Prahy. „Je to padesátník, ale i tak mladým dává na frak,“ řekl na adresu vítěze hlavní pořadatel akce Ondřej Brunecký.


Kromě českých závodníků přijeli i cyklisté ze zahraničí. Hned osm jich bylo z Maďarska, svého zástupce měla i Francie, Německo, Itálie, či Mallorca. Závodní dresy však příchozí vyhlíželi marně. Jedním z předpisů byl totiž společenský oděv. Ten si původně plánoval vzít i Brňan František Strnad, ale nakonec pojal oblečení po svém. „Přemýšlel jsem, jak pojedu. V pondělí jsem vymyslel Brompton mobil servis. Zajel jsem na prodejnu, tam jsem si vzal použité součástky, pak jsem sehnal pracovní plášť a kalhoty a přidělal jsem na ně všechny zbytečnosti. Vytvořil jsem si tím na závod dvoukilový hendikep. Oblek jsem si vyráběl dvanáct hodin,“ sdělil Strnad.

Tetičky z Ježova.
Stloukačky másla zazpívají v Mikulově milovníkům sýrů

Na startu se letos neobjevil poprvé, závod si chtěl především užít. „Doprovázel jsem jednu dámu, která byla poslední, a povídali jsme si. Policii jsme říkali, že jedeme jako poslední, takže mohou pustit provoz,“ přiblížil Brňan. Doma má hned dvě kola Brompton, jedno z limitované edice. Stálo ho desetitisíce korun.


Na závod poté navázala soutěž ve skládání oblíbených skládacích kol. Ti nejlepší měli Brompton složený za necelých sedm sekund. Dále si mohli návštěvníci vyzkoušet sport Bike Polo nebo ochutnat anglické dortíky. Program doprovodilo také hudební vystoupení.
I přes horší počasí měla akce solidní účast. „Počasí se nedá naplánovat. Mohlo tady být kolem tří set lidí, když bývá hezky, projde jich tudy i šest set až tisíc," vyčíslil Brunecký.

Opravené brněnské Hlavní nádraží. Foto: Deník/Lenka Jebáčková
Průvan v čekárnách a špatné parkování před vlakovými nádražími ukončí opravy