Moc suché, bez soli, příliš kyselé. Taková hodnocení se ozývala v sobotu odpoledne od stolů soustředěných degustátorů v sále staré pohořelické radnice. Konal se tady už osmý Zelofest, na kterém se sešlo téměř sto padesát vzorků kysaného zelí z celé Moravy i Čech.

„Myslím, že je to největší výstava kysaného zelí v republice. Před rokem bylo vzorků ještě více, celkem sto šedesát osm. I letos jsme ale spokojení. Máme tady nejen zelí z Pohořelic a okolí, ale i Plzně, Dvoru Králové nad Labem, Uherskobrodska i řady dalších míst,“ vypočítával Miroslav Vaněk z pořádajícího Spolku přátel dobrého zelí.

„Jsme recesisté, všechno si děláme sami. Je to pro nás akce roku,“ prozradil Vaněk. Díky manželkám nadšenců mohli také návštěvníci kromě mnoha vzorků kysaného zelí a vína ochutnat zelníky, zelný štrůdl, buchty z bramborového těsta se zelím nebo segedínský guláš. Ten jediný nebyl zadarmo, ale za symbolických třicet korun.

Lákavá „zelná“ nabídka doplněná o folklorní program přilákala davy návštěvníků, kteří zaplnili sál k prasknutí. „Lidí chodí rok od roku víc. Mám takový dojem, že příští ročník budeme asi muset pořádat v Rondu,“ smál se prezident netradičního „zelného“ koštu, který se až do roku 2008 konal v jedné z pohořelických restaurací, Jan Palas.

Superzelí za dvacet

Ještě než mohla jednotlivé vzorky kysaného zelí ochutnat netrpělivá veřejnost, ohodnotilo je osm odborných komisí. Byly tří až čtyřčlenné a na každou vycházelo zhruba sedmnáct sklenic kysaného zelí. Anonymních, pod čísly. Dva nejlepší vzorky vždy postoupily do finálového rozstřelu. V něm pak předsedové komisí stanovili pořadí na prvním až šestnáctém místě.

„Hodnotí se vzhled, vůně zelí a jeho chuť. Systém je dvacetibodový, za vzhled a vůni je maximálně po pěti bodech, chuť může být až za deset. Degustátoři jsou z různých míst, mnozí zasedají v komisích každoročně, ale nebráníme se ani zájemcům z řad veřejnosti,“ podotkl Vaněk.

Jednou z hodnotitelek bývá pravidelně také vedoucí školního stravování Dagmar Krejčová. „Dříve jsem si myslela, že jsou všechna kysaná zelí stejná, ale opravdu to tak není. Dost se liší. Letos jsme měli štěstí, vyšly na nás lepší vzorky než loni. Jednomu zelí chyběla sůl, ale jinak byly opravdu moc dobré,“ pochvalovala si žena z Pohořelic.

Zelofest si nenechal ujít ani senátor Jan Hajda z Pavlova. Zelí sice nehodnotil, ale přivezl do Pohořelic sedlecká vína a navíc předával ceny nejlepším. „Už jsem tady potřetí. Vždycky tu vládne dobrá nálada, sejde se spousta lidí. Je za tím vidět kus poctivé práce,“ chválil organizátory Hajda.

Krbová kamna pro vítěze za nejlepší kysané zelí si nakonec odnesla Zdenka Vaňková z Pohořelic. Stříbrný byl tentokrát další domácí „zelný“ specialista Milan Vavřík a bronzový Ladislav Beďera z Dolních Dunajovic. S prázdnou ale neodešli ani další výrobci kysané lahůdky.