Nápad se zrodil v hlavě matky prvního stárka. Zástupci krúžku pak dali výzvu na svůj facebook a měla úspěch. „Udělala jsem s tchyní před dům babičku v kroji. Zezadu je tak věrohodná, že ji malý soused pozdravil. Potom se lekl, že je to jen figurína,“ sdělila za kroužek Ludmila Kučerová. Její syn měl jít letos poprvé v chase. Premiéru nakonec musí odložit na příští rok.

Přidali se i další. „Jsme rádi, že se lidé zapojili. Hodně nám píší i cizí lidé, že je to výborný nápad," podotkla Kučerová.

Nápady byly různé. Kromě krojů za okenními tabulemi vystavili Kostičtí krojové doplňky i na vstupní dveře. „Jedni měli přede dveřmi dokonce stoličku, na ní víno a koláče, aby si mohli kolemjdoucí nabídnout," zmínila Kučerová. Jinde zase měli hrozny.

Lednický Hugo se jako jediný zástupce z Břeclavska dostal do finále soutěže Strom roku České republiky 2020.
Lednický Hugo je třetím Stromem roku 2020. Hlídá zapomenutý vchod do parku

Aktivitu si pochvalují také představitelé tamní radnice. „Podle reakcí se toho chytilo hodně lidí. Líbilo se to i přespolním,“ ocenila místostarostka Vladimíra Požgayová.

Sama se do výzvy také zapojila. „Nápad se mi líbí i lidsky. V dnešní době, kdy slyšíme všude kolem samé negativní zprávy, toto bylo velmi pozitivní gesto," řekla Požgayová.

Vyzvihla i moment, kdy kolem jednoho vystaveného kroje šla školka a učitelka si o tom pak s dětmi povídala.