My jsme Rafani, volala natěšená skupina připravená u svých kol. O jejich názvu svědčily i černě nabarvené nosy. „Jedeme poprvé, bereme to z recese. My kuřáci musíme provětrat plíce, v hospodě nás nenechají, tak to zvládneme po cestě,“ smála se jedna z Rafanů Simona Stachovičová, která vyrazila na historickém kole Ukrajina vstříc recesistickému závodu.

Bicykl našla stejně jako její parťáci z Poštorné po svých rodičích a prarodičích na půdě.

Většina ze závodníků přípravu nepodcenila, a tak bylo prostranství před hospodou U Buvola opět přehlídkou historických skvostů, za které by se nemuseli stydět ani v technickém muzeu. Jedinou podmínkou účasti v závodu bylo kolo bez přehazovačky, na kterém museli nadšenci zvládnout jednadvacet kilometrů dlouhou trasu. Ta vedla přes Lednici, Valtice a Poštornou zpět k Buvolovi.

Nápad na závod se objevil již v roce 1977. „Tehdy jeli závod s pevným převodem naši tatínci. Natočili to ještě na němou kameru a zhruba před těmi čtrnácti lety se tato nahrávka znovu pustila. Jeden z našich členů Broněk Radkovič se v tom zhlédl a řekl, že to uděláme. No a tak se taky stalo,“ vyprávěl Jan Kokrhel z pořádajícího Slováckého krúžku Charvatčané.