Jsme připraveni stávkovat. Takovými slovy reagovali zástupci Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Jihomoravského kraje na nový návrh novely vládního nařízení o rozsahu vyučovací povinnosti od ministerstva školství.

Odbory mají strach, že kvůli novele budou všichni učitelé týdně učit o dvě hodiny týdně víc. „V době, kdy se pro příští rok připravují škrty na výplatních páskách zaměstnanců školství, je přidání práce pedagogům neomalenou drzostí,“ zlobí se jihomoravští odboráři ve výzvě, kterou na protest sepsali.
Tu už rozeslali všem školským zařízením jižní Moravy. Navrhují vedení škol, aby na e­mailovou adresu ministryně školství Miroslavy Kopicové poslali svůj názor na připravovanou novelu.

A věří, že se k nim připojí i ostatní kraje. „V nejhorším případě jsme připraveni i na časově neomezenou stávku,“ uvedl šéf jihomoravských odborářů ve školství Leopold Králík.

Podle ministerstva ale změny učitelům neuškodí. A naopak dají ředitelům škol větší manévrovací prostor při plánování úvazků. „Umožní jejich snížení těm, u kterých to nebylo dosud možné. Tedy metodikům prevence nebo koordinátorům. Netřídním učitelům může ředitel naopak vyučovací povinnost o jednu až dvě hodiny zvýšit,“ uvedla Kateřina Böhmová z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Učitelů, kteří nemají na starosti třídnictví, je mezi pedagogy menšina. Opatření se proto podle ministerstva dotknou nanejvýš každého desátého z nich.
Odboráři však tvrdí, že současná podoba návrhu nic takového nezaručuje. „I kdyby se ukázalo, že se navýšení týká skutečně jen jedné skupiny pedagogů, dojde tím k prolomení určité bariéry. Rozšířit postupně opatření na další učitele pak bude mnohem snazší,“ řekl Králík.

Podle odborářů to pro pedagogy může znamenat dokonce ztrátu zaměstnání. Propuštění podle jejich odhadů hrozí až pětadvaceti tisícům učitelů. „Pokud novela projde, bude na naší škole jeden a půl úvazku navíc. Propustit dva lidi ale ředitel může uprostřed školního roku těžko, musel by změnit celý rozvrh. Pravděpodobně tedy sníží úvazky všem učitelům. Odučíme ve výsledku stejný počet hodin jako teď, dostaneme ale méně peněz a ministerstvo na platech ušetří,“ vysvětlil učitel Základní školy v Kunštátě na Blanensku Ladislav Dostál.

Návrh novely je stále v připomínkovém řízení, a odboráři tedy mohou jeho konečnou podobu ještě ovlivnit. Zatímco kunštátská základka jejich výzvu zřejmě podpoří, například ředitel Základní školy v Citonicích na Znojemsku Jindřich Bulín je skeptický. „Mají pravdu, ale podobné akce nikdy moc nevyřešily,“ řekl Bulín.

GABRIELA PERINGEROVÁ
LUCIE HRABCOVÁ