Kdo chce získat kvalitnější vztah k vínu, seznámit se jeho pěstováním, výrobou či třeba dozvědět se více o využití vína v gastronomii, má možnost. Pod hlavičkou Vinařského fondu se právě na internetu zkušebně rozbíhá projekt Vinařský institut. Pokud o něj bude zájem, stane se jakýmsi uceleným informačním systémem pro zájemce o vinařskou problematiku.

„Projekt má několik cílů. Jednak oslovit milovníky vína a nabídnout jim informace, které jsou pro každého poučeného konzumenta vína velmi důležité. Pro laickou i odbornou veřejnost se budou pořádat semináře s tematikou pěstování révy, výroby vína a tak dále,“ nastínil Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Vinařský institut by podle něj měl rovněž poskytovat informace třem zájmovým skupinám, a to amatérským pěstitelům, zahrádkářům, malovinařům a profesionálním vinařům.

„Hlavním cílem je propagace českého a moravského vinohradnictví a vinařství, vzdělávání konzumentů vína a zvyšování vzdělanosti odborné veřejnosti,“ podotkl. V tomto provedení by měl portál začít naplno fungovat od začátku příštího roku. Lidé se zatím na webových stránkách www.vinarsky institut.cz mohou přihlásit do pilotního projektu vzdělávacího kurzu. Zapojí se formou textů, na konci kterých jsou otázky. Na ně musí každý účastník odpovědět. O takových možnostech, jaké se díky spolupráci vinařských institucí rýsují, si dříve mohli lidé nechat jen zdát. Příkladem je třeba sommelier Libor Nazarčuk z Břeclavi. Když se začal o vinařství a gastronomii zajímat, nic podobného nebylo. Musel se vzdělávat jiným, pracnějším způsobem.

„Teď je výhoda, že to bude mít člověk na jednom místě. Když jsem začínal, informace se sháněly hůř. Pročetl jsem spoustu knížek a chodil na kurzy,“ poukázal Nazarčuk, který se vypracoval na jednoho z nejlepších českých sommelierů. V tomto oboru posbíral mnoho vavřínů. Stal se několikanásobným sommelierským mistrem České republiky i Slovenska. Další, kteří by chtěli následovat jeho příkladu, mají dveře otevřené. Ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec zdůraznil, že Vinařský institut je zatím jen název, nikoliv organizace. Vše bude záležet na zájmu lidí.

„Chceme hledat co nejlepší možnosti, jak lidem tuto oblast přiblížit. Rádi bychom v budoucnu na tomto projektu spolupracovali s Vinařskou akademií či vinařskou školou ve Valticích,“ vylíčil Machovec. Zapojit se podle něj mohou i kantoři škol, ať už středních či vysokých, kde se vinařství a vinohradnictví vyučuje. „Chceme využít jejich znalostí, aby se zapojili do vzdělávání laiků,“ pokračoval ředitel Vinařského fondu. Jak se říká, všechno stojí peníze. Platí to samozřejmě i tady. „Vinařský fond by do této kapitoly chtěl dávat prostředky, protože je to cesta budoucnosti ve vzdělávání. Řekněme si to upřímně: Poučený zákazník je věrný zákazník. Víte, co dostáváte, tak si to kupujete, protože víte, jakým způsobem si vybírat,“ poznamenal Machovec.