Podle místostarostky Marie Leskovjanové jde o změnu, která nemá dopady na chod organizace. Příčinou se stal chystaný odchod druhého jednatele Václava Gembického do penze. „Paní Štanglerová je člověk, který do Tedosu nastoupil na pozici mistra, tedy přímého podřízeného pana Gembického. Na poslední radě jsme vyzvali ji i pana Rampulu, aby předložili koncepci ukazující jejich vizi, jak bude firma fungovat dále," sdělila Leskovjanová.

Podle ní přesvědčila radní právě Štanglerová. Ta nyní postupně převezme od Gembického chod společnosti. „Má nějakou dobu na to, aby přesvědčila i zastupitele, že je tou pravou. Nejde o nic dramatického ani mimořádného," doplnila Leskovjanová.

Souhlas zazněl také z opozice. Například zastupitelka Hana Míčková z ČSSD se přiklání k názoru, že si Štanglerová šanci zaslouží. „Zjišťovala jsem si informace a mělo by jít o změnu k lepšímu. Ale uvidíme," reagovala Míčková. Ze zakladatelské listiny Tedosu vyplývá, že společnost musí mít jednatele dva. Zda po roce – kdy se jedno místo uvolní odchodem do penze – Mikulovští počítají s návratem Rampuly, nechtěla místostarostka blíže komentovat. „Nechci předjímat," zmínila Leskovjanová.

S případným zájmem se teprve rozhodne i Rampula, kterého o verdiktu zastupitelstva informoval včera až redaktor Břeclavského deníku Rovnost. „Výsledek z jednání mi ještě nikdo nesdělil. Proč mě odvolávají, nevím. Důvod neznám," řekl krátce před polednem. Ve firmě ale zůstat chce.

Zastupitelstvo Mikulova není jediné, které rozhodlo o změně ve vedení městské organizace. Ještě předtím tak učinili Hustopečští, kteří z místa ředitele organizace starající se o sportoviště odvolali Martina Lengála. Ten byl ještě ve zkušební době. Od pondělí se postu opět ujal Aleš Proschek, který byl také Lengálovým předchůdcem. „Pana Lengála bychom odvolali, i kdyby se pan Proschek nevracel. Byli jsme připraveni vypsat v červenci nové výběrové řízení," uvedla tamní starostka Hana Potměšilová.

Nestalo se. Proschek se vrátil bez soutěže. „Podle zákona být vypsána nemusí. Je to sice u nás zvykem, ale s panem Proschkem jsme byli spokojení, a proto se vrací," doplnila Potměšilová.