Na merčák přišel náhodu. „Minulý rok jsem si vzal kvasící meruňkový mošt domů na ochutnání. Ohromila mě jeho barva i chuť a harmonie. Letos chci alespoň část z první fáze meruňkového vína nabídnout k ochutnání i ostatním," uvedl Lacina.

Nevšední nápoje vyrábí, aby podpořil odrůdu Velkopavlovické meruňky. „Sadaři dávají přednost jiným meruňkám, a to kvůli jejich vzhledu. To co ztrácí Velkopavlovická na vzhledu, má na své vynikající chuti. Její rychlé zrání je navíc výhodou pro výrobu vína, ale třeba i marmelád," pokračoval muž.

Vymýšlením nových produktů chce Lacina podpořit její výsadbu.

Nechává na víno

Částečně zkvašený meruňkový mošt bude k zakoupení už jen asi dva nebo tři dny. Poté bude dozrávat ve víno, které budou moci zájemci ochutnat na podzim. „Merčák nabízíme jen v omezeném množství, aby nám zbylo na dostatek vína," vysvětlil Lacina.

Ve Velkých Pavlovicích letos uspořádali také druhý ročník meruňkobraní. Návštěvníci ochutnali meruňkové knedlíky, zmrzlinu ale i guláš či další jídla.

LENKA NEJEDLÍKOVÁ