Správně, letos poprvé.

„Vždycky jsem byl zatím jen u jednoho vinaře, tady je jich čtyřiatřicet. Ochutnal jsem jedno víno a už jsem spokojený. Budu tady až do pondělí," říká jihočech.

Kromě něj se po Moravské Nové Vsi, Hruškách, Prušánkách a Starém i Novém Poddvorovu pohybují hosté z nejrůznějších koutů republiky i sousedních zemí. A například neoveský vinař František Trojan si mne ruce. Dobře ví, že víkendová akce znamená ekonomickou podporu.

„Pomůže to nejen vinařům. Lidé se tady musí najít, ubytovat… Do regionu přivezou spoustu peněz. Dá se říct, že loni byl nultý ročník a návštěvníci tady nechali dva až tři miliony za víno a další podstatnou částku na službách. Největší přínos pro vinaře není to, co se vypije, ale to, co si lidé odvezou domů," tvrdí Trojan.

Podlužácká kultura

Zeměpisným rozsahem otevřených sklepů by se mohly rovnat například ty v Modrých horách, Podluží se však může pyšnit jedním unikátem. Akce spojuje břeclavský okres s hodonínským. „Na Podluží to ale nehraje roli," namítá Eva Halouzková z Vinařství Glosovi.

Trojan ji doplňuje: „Okresy vznikly uměle a podlužácká kultura tady byla daleko dříve."

Pořadatel Juraj Flamík si unikátu přesto považuje. „Všechny akce typu otevřených sklepů je na jižní Moravě kolem padesáti. Konají se ovšem v jedné obci. Tuto akci proto považuji za originalitu a dobrý nápad. Navíc jde o představení malých vinařů. Do budoucna plánujeme, že bychom všechny akce na Podluží zakryly Velkými Podlužicemi," líčí Flamík.

Otevřené sklepy na Podluží navštívily stovky lidí.

Lidé se tváří spokojeně. Popíjejí, ochutnávají uzeniny, povídají si… Jednu z klíčových podmínek jejich spokojenosti však organizátoři mohou ovlivnit jen stěží. Počasí. V předchozích dnech budila zatažená obloha rozpaky, ani v sobotu se nebe po většinu dne netváří příliš přívětivě. Občas sprchne.

„Pro zážitek je počasí velmi významné. V pátek jsme se dívali na předpověď, která se zlepšovala. Stejně jako naše nálada," míní pořadatel.

Obce mezi sebou dělí několik kilometrů, které lidé zdolávají díky kyvadlové dopravě. V Moravské Nové Vsi dokonce výjimečně zastavují rychlíky.

Nelze jinak: na zdraví.