Nyní se omezení pro cestování na Slovensko vrací. Ne všichni si zvládli najít novou práci jako Mikulková. „Spousta mých známých stále dojíždí za hranice. Sama vím, jaký je to stres. Nevíte, jestli o práci přijdete, jestli budete schopni zabezpečit rodinu,“ upozorňuje.

Je rozzlobená, že tento aspekt vládních protikoronavirových opatření nikdo z politiků neřešil. „Pro mnoho rodin to jistě znamenalo velké finanční potíže. Nikdo se neptal, jaký to může mít dlouhodobý dopad,“ dodává Mikulková.

Kromě ohrožení pro rodinný rozpočet může omezení pohybu přes hranice narušit i rodinné vztahy. „Máme širokou rodinu nejen tady v okolí Sudoměřic, ale i na slovenské straně. Pokud bude pro překročení hranice potřeba negativní výsledek testu na Covid nebo člověku nařídí karanténu, je dost pravděpodobné, že se s mnohými našimi příbuznými dlouho neuvidíme,“ přemítá žena.

Testování na Covid-19. Ilustrační foto.
Nové nařízení: cestujete na Slovensko? Musíte se prokázat negativním testem

Zpřísněný režim na hranicích vnímá jako hloupost. „Někteří lidé ve vnitrozemí cestují každý den desítky kilometrů za prací, pravidelně dojíždí například z venkova do Prahy. My ze Sudoměřic dojíždíme na Slovensko asi čtyři kilometry. Nechápu, proč první varianta je v pořádku, a náš život se musí znovu omezovat,“ uvažuje.

Současná opatření podle Mikulkové nemají jasný koncept. „Celé léto jsme předstírali, že tu Covid není a najednou se politici v září vzbudí? To nechápu,“ říká.