Hotovo, ohlásili zástupci tuzemských organizací, které se podílely na protipovodňových opatřeních v poldru Soutok. Trvalo to čtrnáct měsíců. Práce ještě pokračují u jižních sousedů.

„V Rakousku dokončují technické nákresy a scany poldru. Nicméně oblast je už schopná plnit protipovodňovou funkci," potvrdila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Práce se týkaly oprav čerpací stanice Soutok. Podařilo se zprovoznit tři nová stavidla, která slouží k rychlejšímu vypouštění poldru. Dále bylo nutné opravit i několik kilometrů protipovodňových hrází řeky Dyje.

„Technickou část projektu zaštítilo Povodí Moravy. Jednalo se o stavební zásahy vedoucí ke zlepšení nynějších vodohospodářských poměrů a také celkovému zajištění bezpečnějšího a efektivnějšího využívání poldru Soutok," sdělil generální ředitel povodí Radim Světlík.

Součástí programu byly i laserové scany, letecké snímky a různá geodetická měření, která si vzali na starost Rakušané. Ti v nejbližších dnech odevzdají rozšířenou verzi digitálního modelu terénu poldru Soutok.

Počítalo se také s odtěžením nánosů z pravé části koryta řeky Moravy, aby se tak zvýšila jeho kapacita pod Lanžhotským mostem. Část odtěženého materiálu posloužila k vybudování dvou úkrytů pro lesní zvěř uvnitř poldru.

„Vytvořením umělých vyvýšenin, jejichž základ tvoří vykopané pařezy stromů, vzniká předpoklad pro lepší přežití zvěře v době povodní," sdělila mluvčí Tomíčková.

Právě kvůli zdejší fauně bylo nutné práce u Soutoku na sedm měsíců pozastavit. „Koncem ledna jsme dokončili už asi sedmdesát pět procent veškerých prací. Stavební činnost jsme ale pozastavili z důvodů hnízdění ptáků, a to až do srpna letošního roku," řekl ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek. Podle něj byla po uplynutí ochranné lhůty obnova poldru dokončena k poslednímu září. Tehdy pracovníci Ministertsva vnitra České republiky opět na hráz nainstalovali hraniční kameny.

Před několika dny se proto sešli zástupci Evropského fondu pro regionální rozvoj, ministerstev, Povodí Moravy a dalších partnerských organizací, aby opravy oficiálně ukončili.

Přestože celý projekt dopadl úspěšně, podobné úpravy zatím zaměstnanci Povodí Moravy nepřipravují. „Nikdo nevypsal podmínky dotací pro třetí etapu protipovodňových opatření, takže podobné akce zatím neplánujeme," zakončila Tomíčková. Soutok lemuje kromě Rakouska ještě Slovensko. Lidé, kteří se do míst vyplněných lužními lesy vydávají, tak mohou nahlédnout do tří států. Soutok svou přírodou přitahuje řadu výtvarníků a fotografů.

ADÉLA JELÍNKOVÁ