Jak Deník Rovnost před časem jako první informoval, stav zámecké věže je totiž v horším stavu, než odborníci původně očekávali. „U historických památek se často stává, že jejich stav není možné při plánování rekonstrukcí přesně odhadnout, protože do tak starých staveb není vidět. Nechali jsme udělat stratigrafický průzkum, ale zjistit stav cihelného zdiva a provést statický posudek bylo možné až po postavení lešení,“ zdůvodnil starosta města Svatopluk Pěček.

Zámeckou věž tvoří tambur a osm věžic. „Jedna z věžic spodního prstence se zřítila ve druhé polovině dvacátého století. Po zpřístupnění konstrukcí za pomoci lešení jsme zjistili, že degradace zdiva je natolik rozsáhlá, že původně uvažovanou lokální výměnu cihel nemůže provést, a bude třeba celou konstrukci opatrně rozebrat a znovu vystavět z nového materiálu,“ upřesnil architekt Libor Foukal.

Rekonstrukce začala letos v březnu. Hotová má být do konce listopadu. Většinu oprav financuje radnice ze svého. Čtyři sta padesát tisíc korun se podařilo radnici získat z ministerstva kultury, o dalšího půl milionu pak požádala kraj.

Brno 29.6.2020 - rozhovor s Michaelem Elavskym z Fakulty sociálních studií MU v Brně
Floyd byl bod zlomu, lidé se roky cítili jako v kleci, říká o protestech Elavsky