Restaurátor kromě pomníku zrenovoval i všech 48 fotografií padlých. „Není tady snad rodiny, která by na pomníku nenašla vyjmenované své předky. Proto je tam také napsáno: Našim ve světové válce padlým hrdinům 1914-1918. Poté následují jména a fotografie padlých," přiblížil bývalý velkoněmčičský kronikář František Válka.

O opravě pomníku se ve Velkých Němčicích mluvilo už dlouho. „Definitivní rozhodnutí padlo loni na podzim. František Válka přišel s tím, že bude stoleté výročí od zahájení první světové války. Zastupitelstvo i proto s obnovou souhlasilo. Náhodně se pak přidal místní restaurátor Jiří Helma, který našel sponzora," popisoval starosta městysu František Smetana.

Za nový vzhled vděčí památník velkoněmčičskému podnikateli Jaroslavu Klimusovi. „Dohodl se s restaurátorem, že opravu zaplatí. Městys práce jen dozoroval. Kdyby ale bylo potřeba, peníze na případné doplatky máme připravené," pokračoval starosta.

Restaurátor začal na opravách pracovat v květnu. „Celý pomník demontoval a přidal tam také nový podstavec vytvořený podle dobových fotek. Musím říct, že odvedl dobrou práci," chválil Smetana.

Nedělní sláva začne ve tři hodiny odpoledne u hřbitova. „Uniformovaní hasiči ponesou prapory obecní, hasičský a orla. K pietnímu aktu dojde za zvuku netradiční zvonkohry a poté začne hrát hymna. Své poví starosta, ale proslov budu mít i já, restaurátor a také náš mladý pan farář, který pomník vysvětí," pozval Válka.

Přípravy na stavbu pomníku začaly už v roce 1919, kdy byla v obci vyhlášená peněžní sbírka. Významnou roli při jeho vzniku hrál také spolek Omladina, jehož jméno je na čestném místě pomníku. Součástí je také hlava Krista ve vavřínovém věnci.

Původně stál pomník vedle panské sýpky a zahrady, kde je nyní kino. „V roce 1974 se jednalo o přesunutí, tehdejší hlavy obce jej ale nechtěly v parku u školy vedle ruského pomníku. Tak rozhodly, že ho přemístí ke hřbitovu, kde stojí dodnes," řekl Válka.

Do první světové války bylo z Velkých Němčic povolaných 258 mužů. Celkem dvaapadesát jich padlo, šestadevadesát utrpělo zranění, dvaasedmdesát skončilo v zajetí, osmatřicet mělo trvalé následky a šestnáct zůstalo nezvěstných.