Vůně vařeného masa se snoubí se sladkou vůní ovoce. Ve dvoře Ekocentra Trkmanka míchá velkou vařečkou padesátilitrový kotel guláše Vladimír Vystrčil. „Do guláše přidáváme meruňkové pyré. A na konec ještě malé kousky meruněk. Aby nevyprchalo aroma a nějak to i vypadalo,“ prozrazuje recept Vystrčil, který je členem místního woodcrafterského kmene Vlků. A téměř nestačí plnit tácky s netradičním pokrmem.
Velkopavlovičtí si pochvalují, že meruněk se letos urodilo opravdu hodně. Návštěvníci ochutnávají také meruňkové palačinky, smažené meruňky v těstíčku nebo kynuté knedlíky plněné tímto ovocem. „Letos jsme si v ekocentru všechny knedlíky poprvé vařili sami. Přesně 1560 kusů,“ přibližuje ředitelka příspěvkové organizace Zita Dvořáková.
Knedlíky chutnají třeba Pavlu Procházkovi, který s sebou vzal rodinu. „Babička je měla jiné, ale tyhle jsou vynikající. Sice jsme místní, ale na akci jsme poprvé,“ povídá mladý muž.
Ani letos nechybí soutěž v pojídání syrových meruněk zbavených pecky. Favoritem je maxijedlík a obhájce vítězství Jaroslav Němec. Poslední z šestnácti kousků však polykají ve stejný okamžik hned tři soutěžící. V následném rozstřelu už Němec nezaváhá. „Letos mi to dalo zabrat. Sešla se silná konkurence a jedna z meruněk mi nějak uvízla v krku,“ popisuje již čtyřnásobný šampion Meruňkobraní. Poté závodí i děti.
Ještě kolem půl druhé stojí nově příchozí ve frontě u pokladny. „Takový zájem návštěvníků jsem nečekala. Pro příští ročník Meruňkobraní asi rozšíříme areál,“ dodává Dvořáková.