Lidí, které přilákalo dobré víno, bylo přes pět set. Kromě ochutnávky se dozvěděli i zajímavé informace o sklepích a jednotlivých vinařích.

„Na ochutnávce jsme tady poprvé. Je to pěkná akce, moc dobré vína a příjemní lidé. Jsme spokojení,“ pochvaloval si například ve Valtickém podzemí Vladimír Turček z Bratislavy. Připomínku měl pouze k délce akce. Sklepy se návštěvníkům otevřely od dvou do šesti hodin odpoledne. Někde i déle, záleželo na zájmu. „Mohlo se to protáhnout i do desíti,“ usmál se Turček.

Spokojená s úrovní otevřených sklepů byla i vedle něj sedící Martina Magová z hlavního města Slovenska. „I ten systém je dobrý a spravedlivý, že si člověk zaplatí, co na místě vypije,“ poznamenala.

Systém placení u samotných vinařů se naopak příliš nelíbil jejich kamarádovi, který na otevřené sklepy do Valtic jezdí každý rok. „Říkal, že paušál byl lepší,“ uvedl Turček.

„Tuto akci pořádáme jedenkrát za rok, tak jsme ji pojali jako propagační. Jídlo mají lidi zdarma a vzorek vína je spíš za symbolický peníz,“ uvedl majitel vinařství Moravíno Ludvík Budín. Ve většině dalších sklepů se za jídlo platilo.

„Ochutnat a povykládat přijede tak padesát procent známých odběratelů. S nimi přicestuje dav nových lidí. Přijeli i ze Slovenska či Rakouska,“ pochvaloval si Budín velký zájem lidí.