Informaci potvrdil spolumajitel domu, jímž je břeclavský podnikatel Ladislav Konrád. „Půjde o padesát až šedesát bytů, možné je také další komerční využití," sdělil bez dalších podrobností.

UŽ NEPOTŘEBNÁ

Budova sloužila Otisu od sedmdesátých let. Vedení společnosti se jí rozhodlo prodat kvůli úspoře nákladů, po změnách uvnitř podniku byla totiž část prostorů nevyužitá. „Od počátku byla využívána jako administrativní budova a sídlo vedení nejprve pro závod 040 Transporta Chrudim, posléze pak Tranza, Tranza-Otis a Otis. Se snižováním administrativy postupně klesala potřeba kanceláří a prostory byly následně pronajímány jiným podnikatelským subjektům," sdělila Břeclavskému deníku Rovnost mluvčí firmy Olga Zápecová.

ČTRNÁCT BYTŮ

Z dostupných informací vyplývá, že se z budovy stane rezidentní bydlení nacházející se v uzavřeném areálu. Prostředí zkrášlí mimo jiné rozlehlý lesopark.

Podle realitního makléře Roberta Schmidta je po bytech v Břeclavi hlad. Nabídka se ale postupně rozšiřuje. Kromě budovy v areálu Otisu lze pozorovat stavební ruch také na dalších místech. „Každá věc, která se ve městě staví, je dobrá. Dalších čtrnáct nových bytů má být v Lidické ulici. Bude z čeho vybírat," poznamenal Schmidt.

Zatímco u bytů bude možností více, problém podle něj zůstává s pozemky ke stavbě rodinných domů. „Lidi si v Břeclavi nemají co koupit," pokrčil Schmidt rameny.

Podobná situace panuje rovněž v Mikulově a dalších větších městech regionu. Pozemky pro výstavby připravují třeba ve Velkých Bílovicích. Do roka vznikne v místě Morávky II. prostor pro 29 domů. „Do konce září dojde k vybudování kanalizace, vodovodu a plynovodu. Poté přijde na řadu elektřina," sdělila tamní starostka Marie Vlková.