„Rozšiřujeme služby poskytované na lůžkové části fyziatricko-rehabilitačního oddělení o canisterapii. Pacienti se budou pravidelně setkávat se speciálně vycvičenou fenkou Miou, která za nimi bude docházet v doprovodu Martiny Pařenicové," potvrdila mluvčí nemocnice Radomíra Schweitzerová.

Na fenku pitbulla se těší nejen penzisté, ale i děti. „Většinou se domluvím s rodiči nebo personálem. Psa pak položím na lůžko, kde ho pacient hladí. Když mají děti problémy s pohybem rukou nebo nohou, na psa je pokládají. Energie přechází právě do postižených částí. Uvolnění je viditelné," říkala Pařenicová.

Děti se zklidnily

Lékaři si od zavedení canisterapie slibují celkové zlepšení zdravotního i psychického stavu pacientů. Metodu využívají zejména u lidí po mozkové mrtvici nebo s pohybovými problémy. „Jde mimo jiné o formu rehabilitace a má to pozitivní vliv na rozvíjení hrubé a jemné motoriky, umožňuje rozvíjení orientace v prostoru a času, sociálního cítění, poznání, citové složky, podporuje komunikaci a taktéž má velmi pozitivní dopad na psychiku pacientů," uvedla mluvčí.

Mia je v nemocnici jednou týdně, ke komu je vhodné ji pustit, posuzuje lékař. „Reakce jsou individuální, ale lze říct, že terapie funguje vždy. Člověk je s Miou půl hodiny až hodinu, pes je potom hodně unavený," poznamenala Pařenicová, jež do nemocnice dochází zdarma.

Navštěvuje tam také třídu mateřské školy pro děti se zdravotními vadami. Tamní učitelka Martina Lindnerová si ji nemůže vynachválit. „Když za námi pejsek přijde, je to moc fajn. Příjemně nám zpestří program ve třídě. Děti se těší, mají ho rády. Na psa velice dobře reagují a paní, která s ním chodí, je úžasná. Dokáže hezky vést děti i psa. Opravdu je to výborná věc," komentovala Lindnerová zkušenosti s novou metodou. Už po krátkém časovém období jsou podle ní viditelné změny například u hyperaktivních dětí, které se přizpůsobily klidnějšímu tempu psa.

Kromě canisterapie využívají lékaři v břeclavské nemocnici také zdravotní klauny. Ti zabaví zejména nejmladší pacienty. Za těmi staršími přichází dobrovolníci z břeclavského gymnázia.