Pracovní týden končí a nabízí se čas na víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní či počítačové obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a navíc se cítí kulturně nenasycený, tomu je určena tato rubrika. Každý pátek v ní najdete tip na zajímavou kulturní akci na Břeclavsku, která se v započínajícím víkendu uskuteční.

Každý rok zas a znova na víno do Mikulova, láká slogan jednoho z nejnavštěvo­vanějších vinobraní v republice. Kromě vína a burčáku však slavnosti s bohatým programem nabízí přehršel kulturních zážitků. Dnes se tak pokusím vypíchnout vše podstatné, co by vám z nepřeberné nabídky kapel a zábavy rozhodně nemělo uniknout. Čtyřiašedesátý ročník Pálavského vinobraní totiž začíná již dnes odpoledne. A městu pod Pálavou nedá vydechnout až do nedělního večera.

Slávu na tamním náměstí zahájí v pátek v sedmnáct hodin trubači, které vystřídá unikátní čtveřice chodců na chůdách Long Vehicle Circus se svou ukázkou nového cirkusu. I letos bude centrum města patřit především cimbálovým muzikám, folklórním souborům a dechovým hudbám. Jako vždy však přijde řada také na domácí a zahraniční hvězdy.

V pátek večer na náměstí zazpívá oblíbený imitátor Vladimír Hron či cimbálová muzika Hradišťan. Sobotnímu poledni bude tradičně vévodit symbol vinobraní, král Václav IV. s družinou. Ve stejný den se budou příchozí diváci bavit díky show Tomáše Matonohy, křtu nové detektivky Věry Fojtové nebo hitům Rybitví a Karviná kapely Yo Yo Band. V neděli na pódiu u radnice zahrají country legendy Rangers a zazpívá Marta Kubišová v doprovodu klavíristy Petra Maláska. A David Koller z náměstí vyvede výpravu na Svatý Kopeček.

Mikulovský amfiteátr bude bavit v pátek i sobotu. Páteční program nakopne o půl šesté bigbít z Podivína Sanitka, kterou na pódiu vystřídají mikulovští rockeři Tři lotři. Žánrově nabourá kytarový večer reggae a r&b kapela United Flavour s exotickými rytmy a muzikanty. Miro Žbirka a následně i Tatabojs se postarají o hvězdné zakončení prvního dne vinobraní. Skutečný závěr však bude patřit skupině břeclavských učitelů The Teachers, kteří na vedlejším pódiu nepustí spát publikum až do dvou hodin ráno.

Amfiteátr se otevře v sobotu už půl hodiny po obědě, kdy jej rozezní neobvyklá sestava muzikantů v čele s Matějem Ruppertem, Terezou Černochovou a Romanem Dragounem. Letošní královnou vinobraní bude herečka Chantal Poullain, jež slavnostně zahájí celou akci v jednu odpoledne. Poté bude zábava v režii talentované třinecké skupiny Charlie Straight, zpěvačky Věry Špinarové, legendární Mňágy a Žďorp, písničkáře Tomáše Kluse, popové kapely Toxique s Klárou Vytiskovou či exkluzivní formace kolem Romana Holého a Dana Bárty, J.A.R.

Třetí nejživější scénou bude zámecká zahrada, jež v sobotu a neděli nabídne zábavu pro nejmenší návštěvníky a zázemí pro historickou část programu. V rámci doprovodných akcí si Mikulov přichystal také množství vinařských degustací a soutěží, prohlídek pamětihodností a zajímavostí či koncertů mimo hlavní centra zábavy. Narazit můžete také na řemeslnou tržnici nebo vyhlídkové lety vrtulníkem.

Pálavské vinobraní by se svým doprovodným hudebním programem nemělo problém obstát ani v období velkých letních festivalů. Na podzim tak doslova nemá konkurenci. A to nejen díky přesně vyvážené dramaturgii a hlavnímu motivu burčáku, ale zejména kvůli nezapomenutelné atmosféře. Nenechejte si tak událost sezóny rozhodně uniknout.

PETR VLASÁK
Autor je z Břeclavi a zabývá se kulturou, zejména pak hudbou a filmy