Pěstitelské pálenice na Břeclavsku jedou na plný výkon. Oproti loňsku je totiž daleko více ovoce, především meruněk. Někde sice ještě přijímají objednávky, lidé si však musí počkat až na druhou polovinu srpna.

„Začali jsme pálit na začátku července, a to třešně. V loňském roce k nám s nimi přijeli jen čtyři lidé, letos máme už čtyřiadvacet zákazníků. Byla velká úroda,“ popsala ostrý začátek sezony Anna Uhlířová z Břeclavi.

Nejvíce ovšem teď všechny pálenice zaměstnávají meruňky. „Je jich hrozně moc. Kotel na pálení máme třistadvacetilitrový a někdo naplní i tři. Pálíme hodně i mirabelky, broskve, jablka, hrušky a nakonec švestky. Lidé k nám jezdí i z Čech nebo severní Moravy. Mají tady třeba chalupu, a když mají dobrou úrodu, tak než aby to vyhodili, přijedou si to k nám vypálit,“ přiblížila velký zájem i z jiných krajů.

Nadstandardní úrodu meruněk potvrdili také v pálenici v Hruškách. „Je to mimořádná sezona. Už týden pálíme meruňky. V neděli tady byl pán z Velkých Bílovic, který přivezl dva a půl tisíce litrů kvasu a druhý den ještě další,“ vypočítával Ladislav Tuček, který se pálením začal zabývat až v důchodu a baví ho dodnes.

„Meruněk je hodně, lidé většinou nevědí, co s tím, protože se jim nechce stát u silnice a prodávat. Taky se už málo zavařuje, takže to raději vypálí. Ochutnávat nesmíme. Můžeme jedině ovonět a u meruněk je vůně důležitá,“ vysvětloval.

Podle něj měli v Hruškách nejsilnější sezonu 1996/97, kdy vypálili téměř čtyřiadvacet tisíc litrů čistého alkoholu. Nejslabší sezona pak byla o devět let později, kdy vypálili jen šest tisíc dvě stě litrů.

V Hustopečích začínají pálit až za týden. Čekali na dobu, kdy dozrají meruňky. „Zatím nemám úplně plno, ale lidé se začínají hodně objednávat. Na Hustopečsku pálíme hlavně meruňky. Ale pak i švestky, moruše, hrušky a hrozny. Jezdí ke mně především lidé z Břeclavska, ale mám tam pár lidí například i od Ústí nad Labem,“ konstatoval Josef Strouhal z Hustopečí, který si pálenici pronajímá už třetím rokem od tamních zahrádkářů. V loňském roce vypálili v Hustopečích asi jen tři tisíce litrů, letos však počítají s tím, že budou jen těžce stíhat.

Pro svoji letošní pálenku si do Hrušek přijel i Dušan Haruštiak z Moravské Nové Vsi, který pro začátek zvolil netradiční spojení třešní a višní. „Takto to zkouším poprvé. Bude z toho asi patnáct litrů. Pak se chystám přijet i s meruňkami a hruškami. Mám velkou rodinu, takže vždycky i něco rozdám,“ pochlubil se Haruštiak.