„Brouzdal jsem po internetu, kde jsem se dostal k videím z brněnského pojídání papriček na přehradě či Riviéře, a tak mě napadlo, proč neudělat něco podobného u nás. Samozřejmě nepůjdeme do takových extrémů jako oni, abychom nemuseli volat zdravotníky," směje se Páleník.

close Luděk Páleník z Morkůvek se věnuje pěstování chilli papriček. zoom_in Pro akci nadchl i své známé a kamarády. „Moje zahrada by to přece jen nepokryla. Takže jsem nakoupil spoustu odrůd Habanero papriček, které jsem hromadně předpěstoval. Máme Naga Morich, rovněž extrémy jako Trinidad Moruga Scorpion Red i Yellow, Trinidad Scorpion Butch Taylor. Avšak ty jsou opravdu jen pro silnější jedince na ochutnávku. Já sám bych celou takovou papričku zatím nesnědl. Dvoumilimetrový plátek mi stačil," přiznává student teleinformatiky na Vysokém učení technickém v Brně, jenž zároveň pracuje jako technický pracovník v jedné brněnské firmě.

Vydrží jedenáct let

Zájemci, kteří zavítají v sobotu do morkůvského kulturního domu, ochutnají tak kolem dvaceti druhů. „Žádné navíc jsme nekupovali, všechny jsou opravdu naše vypěstované," ujišťuje mladý muž.

Co takové pěstování vůbec vyžaduje? „Je to individuální. Některé jsou roční, ty dozrávají dříve a spadají do třídy Capsicum Annum stejně jako sladké papriky. Některé vám mohou údajně vydržet až jedenáct let při dobrých klimatických podmínkách a vhodném prostředí pro přezimování. Mají dobu květu až sto dvacet dní, takže dozrávají až na přelomu září a října. Záleží, jestli jsou pod fólií, ve skleníku nebo jen tak venku. Samozřejmě je člověk hnojit. Pak jsou i lepší výsledky," vysvětluje pěstitel.

Kromě syrových paprik, připraví na Chilli For People i různé pokrmy. „Chystáme chilli v čokoládě, chilli medovinu, chilli med, omáčky a například i povidla. Spousta lidí mi rovněž slíbila, že donesou něco pálivého k ochutnání. Navaříme chilli con carne, pálivý mexický guláš a dokonce chilli hotdogy," slibuje Morkůvčan.

Další z výhod plodu, který se pěstuje hodně v Indii, Číně, Japonsku, Africe a Jižní a Střední Americe, vidí v jejich dobrém vlivu na zdraví. „Chilli je opravdu zdravé, takže na něj chci navnadit nové lidi. Navíc cítím docela velkou podporu od okolí. Už jen na sociální síti máme hodně vzkazů, že se lidé těší a že je to dobrý nápad. Snad budou ohlasy dobré i potom," doufá Páleník.

Pokud se akce vydaří, má začínající pěstitel další cíl. „V budoucnu bych chtěl zkusit vypěstovat odrůdu Carolina Reaper. Je nejpálivější, co kdy někdo vypěstoval," zmiňuje.