Letos? Nic. „Určitě ne. Meruněk je na stromech pár, nestačí ani k jídlu. 
U švestek je to velmi podobné. Je to špatné," říkala Jandásková, jež je na Břeclavsku zároveň tajemnicí českého zahrádkářského svazu. Podobně je na tom podle ní také řada dalších lidí v Kobylí.

Úroda mnohým zmrzla, některým pěstitelům až devadesát procent. Z ovoce dělají pálenku například ve Vinařské škole ve Valticích. 
I tam počítají s nižším množstvím. Ředitelka Ivana Machovcová předpokládá pokles okolo pětadvaceti až třiceti procent. „Ovoce je méně, ale pálí se. Věnujeme se rovněž netradičním druhům. Připravujeme se například na jahodovici. Bude jí méně, přesto jsem přesvědčená, že pálenka bude kvalitní," sdělila Machovcová.

I přes bídné množství plodů na stromech se lidé podle ní objednávají. Vozí hlavně meruňky. „Děláme každou partii zvlášť. Nic nemícháme, zájemci si odváží pálenku pouze ze své úrody. Neděláme to tak, že musíme zcela naplnit kotel," pokračovala Machovcová.

Zatímco ve Valticích je práce v plném proudu, například v Dolních Dunajovicích se na sezonu ještě chystají. Tamní Pálenice Pálava manželů Vankových spustí provoz v úvodní srpnový den.

Loni, při premiérově plnohodnotné sezoně, vzniklo v dolnodunajovickém podniku kolem tří a půl tisíce litrů stoprocentního alkoholu. „Prognózy jsou všelijaké. Hodně toho pomrzlo, ale díky tomu, že pálíme i lidem z okolních obcí, to nebude tak zlé. Už v začátku se přihlásilo dost pěstitelů, kteří chtějí přijet. Neříkám, že dosáhneme loňské výše, ale až tak velkého poklesu se neobávám," nechal se slyšet provozovatel pálenice Jiří Vanke.

Množství později přivážených ringlí nebo hrušek si netroufal odhadnout. Podle Vankeho bude záležet na počasí. „Někdo dokonce ještě pálí staré švestky," poznamenal provozovatel.