„Podle břeclavských pamětníků z řad rybářů náhrobky v druhé půlce osmdesátých let minulého století opravdu Včelínu posloužily. Židovský hřbitov byl totiž určen k likvidaci a měl se z něj stát park. Mramorové náhrobky byly jako zpeněžitelná surovina prodány národnímu podniku Kamena. Historicky nejhodnotnější pískovcové náhrobky z období baroka byly použity na různé stavební práce. Mimo jiné také na břehy Včelínku," popsala nechvalnou historii místa ředitelka břeclavského muzea Alena Káňová.

„Hřbitov byl jako jedna velká džungle, lidé ji vnímali spíše jako skvrnu na kráse v moderní městské zástavbě. Postupně jej likvidovali. Zmizely náhrobky i okrasné kování u hrobek. Do těch se někteří vkrádali, protože věřili, že najdou židovské zlato. Což je samozřejmě hloupost, Židé pohřbívají mrtvé prostě. Plundrování historicky vzácného místa zarazila až sametová revoluce," povzdechla si Káňová.

Rybník s otazníky

Kompletní historie Včelínku není dodnes jasná.

„Je pravda, že západní strana směrem k Poštorné a jižní břeh k ulici 1. máje zpevňované byly. Kameny zasypané zeminou místy prosvítají. Jejich původ ale neznám. Kdyby chtěl někdo pátrat víc, musel by odkrýt asi deseticentimetrovou vrstvu hlíny. Dopídit se pravdy o Včelínu není jen tak," pousmál se rybář Milan Štěpnička, který se historií Včelínku zabývá.

„Náhrobky tu nějakou dobu ležely, ale pak je zas odvezly. Kdo v tom měl konkrétně prsty, to nevím," zmínil se hospodář břeclavské rybářské organizace Karol Smaženka.

Na přednáškách, které břeclavské muzeum historii židovství ve městě věnuje, choulostivé tvrzení několik Břeclavanů odsouhlasilo. Zbytky pískovcových štítů by se podle nich našly i v základech umělých zahradních jezírek nenechavců.

Nestoudného násilí se na židovských hrobech v Břeclavi dopouštějí někteří ještě dnes. Skupinku mladých, kteří loni vzácné náhrobky soutěživě skopávali k zemi, vypátrala policie. Škody, které přesahovaly padesát tisíc, nyní pachatelé splácí. Náhrobky muzeum opravuje podle původních plánů.

Mramorové náhrobky zmizely před rokem 1989 z levé části židovského hřbitova, kde je nyní klidová zóna s lavičkami. Dochované náhrobky, kterých zbylo na tři sta, se nacházejí v rokli uprostřed areálu. Všechny hrobky na židovském hřbitově byly vyrabovány či zlikvidovány.

PETR VLASÁK