UV otisku prstu, tak vědci novou metodu pojmenovali. Umožňuje rozeznat od sebe vzorky potravin, které jsou na první pohled stejné. Technologie je postavená na principu, kterému se říká spektrální charakteristika vzorku. „Vzorek prosvítíme UV zářením a vyvoláme tak celou řadu zajímavých fotochemických reakcí, které jsou pro daný vzorek specifické a po pár minutách je podle spektrální charakteristiky možné říct, z čeho vznikl.“ vysvětlil vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity Lukáš Nejdl.

Kontroloři z České zemědělské a potravinářské inspekce upozornili na falšování vín z jihu Moravy.
České víno ze zahraničních hroznů. Tramín z Horních Věstonic neprošel testem

Metodu budou nyní zkoušet na stovce vín odrůdy Sauvignon z pěti zemí. Pokud uspějí, prozkoumají vědci větší soubor vín, čítající až několik stovek vzorků. Sauvignon vybrali, protože jde o jednu z nejrozšířenějších odrůd v mezinárodním měřítku.

Uvařit pomocí UV záření

Na novou metodu přišel Lukáš Nejdl náhodou při provádění pokusů, které měly vést k syntéze kvantových teček. „Zkoušel jsem je takzvaně uvařit pomocí UV záření z různých přírodních extraktů a substrátů jako je cibulový extrakt nebo právě víno, což se nepovedlo, ale díky tomu se zrodila nová analytická metoda,“ vysvětlil vědec.

Kamil Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku se stal už potřetí Sommelierem roku
Na vzestupu jsou šumivá vína, říká sommeliérská legenda z Velkých Němčic

Jde přitom o první metodu, která by dokázala problémy s falšováním vína rychle a účinně odhalovat. A to přesto, že jde celosvětově o problém, který vinařům zásadně škodí. „Redukce těchto finančních ztrát může významně pomoci zejména vinařským regionům, které jsou vázané na pěstování, zpracování, výrobu a prodej révového vína. Mít jednoduchou metodu, která by rozpoznala geografický původ vína by byl velký úspěch,“ řekl vedoucí Ústavu vinařství a vinohradnictví Mendelovy univerzity Mojmír Baroň.

Například české Pálavy se u nás spotřebuje více, než se jí vyrobí. Moravským vinařům z toho plynou milionové ztráty a dochází také ke klamání zákazníků.