„Manželka říká, že nedělám nic jiného. Že chodím jen kolem ptáků," směje se jednapadesátiletý elektrikář, který měl být možná raději veterinářem.

Exotickým opeřencům se věnuje už od dětství. „Propadl jsem tomu. Otec choval králíky, ale děda byl ptáčkař. Asi to mám po něm," říká, i když dědu nikdy nepoznal.

Jako skoro každý začínal s andulkami. Dnes chová doma šest druhů papoušků z Austrálie, jižní Ameriky i Afriky. „Teď jsem propadl kakadu, což byl vlastně od dětství můj sen. Na chov je docela náročný. Samci jsou hodně dominantní. Bývají agresivní, mohou samici i zabít," přibližuje své každodenní ptačí starosti.

„Je to jako mít doma kus pralesa. Ráno vás budí neuvěřitelné zvuky. Když jsem choval papoušky žako z Kamerunu, znělo to jako opravdová džungle," popisuje muž, který má voliéry v rodinném domě. A ve městě není zdaleka sám.

Podivín je baštou chovatelů exotického ptactva na Břeclavsku. Sídlí zde jediný specializovaný spolek v okrese s šestadvaceti členy nejen z Podivína, ale i dalších obcí. Štefan je jeho součástí už sedmatřicet let.

„Káru táhne hlavně stará garda, výstavu chystá pět šest lidí. Mladých zájemců je minimum. My máme ve spolku tři. Nedávno jsme tu měli na návštěvě chovatele z Rakouska a ti řeší stejný problém. Není, kdo by pokračoval," krčí rameny šéf podivínského spolku.

Jedním z důvodů jsou velké nároky na čas i peníze. „Je to náročný koníček. V malém objemu, v jakém to děláme, na tom nemůže nikdy nikdo zbohatnout. Úspěch je, když si ptáci vydělají aspoň na jídlo. Čas a práci ale nikdo nepočítá, to je k nezaplacení," přiznává.

Papoušci se podle druhu i velikosti dožívají od deseti do padesáti let. Cena jednoho opeřence se pohybuje od stokoruny až do desítek tisíc korun. Záleží na druhu a stáří. A také na znalostech chovatele.

„Je potřeba vědět, co je pro ptáka zdravé. Není určitě dobré krmit je jen slunečnicí, jak to někteří dělají, i když ji papoušci obvykle mají nejradši. Jsou vybíraví a člověk na ně musí být někdy tvrdý. Důležitá je pestrost jídelníčku, to znamená ovoce, zelenina, proso, semenec a další. Slunečnice maximálně patnáct procent," radí Štefan.