„Seznam deseti projektů byl na Facebooku, na kterém se taky měsíc hlasovalo. Pravidla jasně mluvila o počtu takzvaných zvednutých palců u konkrétního projektu. I když na základě sčítání náš projekt vyhrál, pan Mikulecký veřejně přiřkl vítězství druhé skupině. A to kvůli hlasování, které se rozjelo až později, aniž by změnu do pravidel zahrnul," stěžovala si Renata Gálová z břeclavského tanečního studia Acitiwity Dance Company.

Studio, které navštěvuje tři sta padesát dětí a získává úspěchy na tanečních soutěžích u nás i v zahraničí, by podle jejích slov peníze z grantu využilo na potřeby centra pro postižené děti UTILIS. To navrhuje i Mikuleckému jako vyřešení dvojího vítězství.

„Nejsme lační po penězích pro sebe a nechceme ani dělat zlou krev, ale výsledek nám připadá nefér," zdůvodnila námitky Gálová.

Dva vítězové

Projekt jiné břeclavské taneční skupiny E. M. Dancers nasbíral v porovnání s Actiwity DC o padesát „palců" míň. V hlasování, které se v průběhu měsíce rozjelo jako transparentnější, však E. M. Dancers od lidí nasbírali o necelých tři sta hlasů víc. Z něj pak vycházeli i správcové grantu.

„Všichni pravidla hlasování znali a chápali. Actiwity dokonce i rozdávaly letáky, v kterých vyzývaly k hlasování oběma cestami. Odvolávání na pravidla mi tak připadne jako neschopnost se s výsledkem smířit. Nic s tím ale nenaděláme. Pokud byl problém s hlasováním, rozhodnout musí jen pan Mikulecký," krčila rameny vedoucí 
E. M. Dancers Eva Blažková.

Jeji skupina tančí už několik let pod poštorenskou Duhovkou a pochlubit se může stejně jako Actiwity DC úspěchy ze soutěží a benefičních projektů.

„Postiženým dětem děláme radost často. Několikrát se nám na ně podařilo tancem vybrat hodně peněz. Padesát tisíc z grantu bychom ale spíše použili na taneční soutěže," dodala Blažková.

Luděk Mikulecký, který chtěl penězi na konkrétní projekt nastartovat podobně orientovanou nadaci, čelí rozporuplným pocitům.

„Je mi z toho celkem smutno. Od počátku jsem ale říkal, že finanční podporu získá projekt, který bude mít nejširší podporu veřejnosti. Z tohoto pohledu je vítěz jasný. Kauza mi chuť pokračovat v nadaci Luděk pro lidi nevzala. Soupeřící strany by ale spíš měly hledat cestu vzájemné spolupráce než osočování," vzkázal mecenáš.

Kromě tanečníků z Břeclavi o grant soutěžili také krasobruslaři, volejbalisté či fotbalisté. Actiwity DC získaly v hlasování podle pravidel 187 palců, E. M. Dancers 149. V transpa­rentnějším hlasování zvítězili E. M. Dancers s 2.670 hlasy nad rivaly s 2.395 hlasy.