"Půst na Velký pátek dodržuji jen sporadicky, když se to povede. Pokud si vzpomenu, tak se snažím hlavně kvůli babičce. Jindy to ale zase nevyjde. Rodiče nejsou věřící, takže takovou věc vůbec neřeší," přiznala například jednadvacetiletá Zuzana Vajbarová z Moravské Nové Vsi.

V břeclavské nekuřácké restauraci Pohoda mají v páteční nabídce dvě bezmasá jídla – buchtičky s krémem a halušky se zelím. Myslí ale i na ty, kterým půst nic neříká. Pro ně připravili vepřový řízek 
s bramborovým salátem.

„Část lidí tradice nesdílí. Proto si u nás každý může vybrat. Kdo chce maso, tak mu 
i na Velký pátek vyjdeme vstříc," uvedla provozovatelka břeclavské restaurace Monika Hýblová.

Že na tradice Pohoda myslí a snaží se je dodržovat, to podle ní dokazuje čtvrteční nabídla jídel se špenátem.

„My jsme ve čtvrtek hostům nabídli zelený špenát, sázené vejce a bramborový knedlík. A v pátek máme smažený hermelín s hranolky," představil bezmasé menu restaurace mikulovského Hotelu Zámeček jeho majitel Josef Ševčík.

Jak ale přiznal, jídla s masem na jídelníčku zůstanou
i na Velký pátek. „Bez nich bychom asi neobstáli. I ve čtvrtek si mnozí dali místo špenátu třeba pečená žebra. Každý má na výběr. Kdo nechce meníčko, může si vybrat z jídelníčku, co chce. I maso," potvrdil Ševčík.

Ani v hustopečské restauraci U Halmů v pátečním menu bezmasé jídlo chybět nebude. V nabídce tří jídel ovšem figuruje i česká klasika s kusem masa.

„Bez toho to nejde. Jednou jsme to zkoušeli a někteří lidé byli nespokojení. Hlavně dělníci, ti musejí mít maso a knedlík," všiml si majitel restaurace Václav Halm.

Pro břeclavského děkana Josefa Ondráčka není liknavý postoj některých lidí ke křesťanské tradici Velkého pátku překvapením. „Je to bohužel typická ukázka dnešní doby," konstatoval Ondráček.

A pokračoval. „Je to škoda. Nejde jen o tradici, ale o vyjádření vděčnosti Kristu za velký skutek vykoupení – smrt na kříži. Pravdou ovšem je, že i páteční půst jako takový je dnes takříkajíc zdobrovolněný. Ale zrušený není," připomněl břeclavský farář.

Letitá tradice

Na Velký pátek se připomíná smrt Ježíše Krista na kříži. Tento den je součástí Svatého týdne. Základním „zvykem", který církev nařizuje na Velký pátek, jsou půst od masa a půst újmy (to znamená nejíst maso 
a moci se dosyta najíst pouze jednou za den).